2 min. čitanja

VIDEO Olujno nevrijeme u potpunosti uništilo bespravno izgrađenu cestu uz more na Viru, zbog koje je osuđen bivši načelnik Kapović!

VIDEO Olujno nevrijeme u potpunosti uništilo bespravno izgrađenu cestu uz more na Viru, zbog koje je osuđen bivši načelnik Kapović!
Foto: Čitateljica

VIR - Nevrijeme je ostavilo posljedice diljem obale. Nije izuzetak ni otok Vir, o kojem smo godinama slušali u kontekstu bespravne gradnje. Uništena je tako i cesta na pomorskom dobru oko Punte Vira, za koju je bivši načelnik Kristijan Kapović osuđen na šest mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine.

- Cesta je zanimljiva jer se zbog njene gradnje Kristijan Kapović nije mogao kandidirati na prošlim lokalnim izborima. Cesta je izgrađena bez potrebnih dozvola a ova snimka govori koliko je sve stručno izvedeno. Nedugo nakon gradnje su određeni djelovi popucali i bili su teški za proći  pa su ih krpali sve do ove presude. Više se autom ne može proći - pojašnjava nam čitateljica.

Inače, Kristijan Kapović je svojedobno podnio ustavnu tužbu nakon pravomoćne presude Općinskog suda u Zadru kojom je osuđen jer je protivno propisima gradio građevinu u području koje je propisom proglašeno zaštićenom prirodnom vrijednosti i područjem od posebnog interesa za državu, čime je počinio kazneno djelo protiv okoliša - protupravnu gradnju.

Tom je presudom utvrđeno da je Kapović sredinom 2013. kao načelnik Općine Vir, na lokaciji "Punta Rastovac" koja je pomorsko dobro, duž obalnog pojasa, na nekoliko metara od obalne crte izgradio cestu dužine 650 metara bez građevinske dozvole, odnosno bez rješenja o uvjetima gradnje, te bez potvrde glavnog projekta.

U ustavnoj tužbi Kapović je, međutim, naveo da on nije izgradio inkriminiranu cestu, već samo uredio put koji postoji već stotinjak godina, a koji omaškom nije ucrtan u katastar.

Ustavni sud je, međutim, utvrdio da je Kapović s pravom proglašen krivim jer je, kao načelnik Općine Vir, dakle kao čelni čovjek lokalne zajednice, protivno pravnim propisima, bez temeljnog akta za građenje izgradio cestu na pomorskom dobru, narušivši autohtoni pejzaž.

- Sporna cesta napravljena je na pomorskom dobru, na samoj obali mora. Čestica na kojoj je izgrađena i u katastru i u zemljišnim knjigama evidentirana je kao obala. S obzirom na to da su i katastar i zemljišne knjige javne evidencije, podnositelju ta činjenica nije mogla ostati nepoznata. Pomorsko dobro je Ustavom zaštićena kategorija koja je od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku i koja uživa njezinu osobitu zaštitu – navodi se u obrazloženju rješenja Ustavnog suda.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.