2 min. čitanja

OLUJNA BURA Otoci odsječeni od kopna, splitska policija upozorava na zimske uvjete

OLUJNA BURA Otoci odsječeni od kopna, splitska policija upozorava na zimske uvjete
Foto: Crometeo / Ivica Jureša

Državni hidrometeorološki zavod zbog olujne, ponegdje i orkanske bure u sustavu meteoalarma proglasio je najviše, crveno upozorenje za područje Kvarnera i sjevernodalmatinskih otoka. Mnoge pomorske linije su u prekidu, a vrijeme je ponegdje izuzetno opasno.

U upozorenju za pomorce i nautičare stoji: Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana mjestimični udari bure 35-75, u Velebitskom kanalu do 95 čvorova. Na južnom i dijelu srednjeg Jadrana mjestimični udari juga i jugozapadnog vjetra 35-60 čvorova, oslabit će potkraj dana do 40 čvorova. More ponegdje 5, na otvorenom i 6. Mjestimice nevere.

U prekidu su:

  • trajektne linije: Brestova-Porozina, Prizna-Žigljen, Lopar-Valbiska, Stinica-Mišnjak, Zadar-Silba-Mali Lošinj, Supetar-Split, Sućuraj-Drvenik, Sumartin-Makarska, Trogir (Soline)-Drvenik M.-Drvenik V., Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ, Ubli-Vela Luka-Split, Prapratno-Sobra i Orebić-Dominče;
  • katamaranske linije: Pula-Zadar, Rijeka-Cres-Mali Lošinj, Rijeka-Rab-Novalja, Zadar-Premuda-Silba-Olib, Ubli-V. Luka-Hvar-Split, Vis-Split, Jelsa-Bol-Split, Split-Rogač-Milna, Ubli-Korčula-Dubrovnik, Korčula-Hvar-Split i Dubrovnik-Šipan-Mljet.
  • brodske linije: Mali Lošinj-Unije-Susak, Vrgada-Pakoštane-Biograd, Orebić-Korčula i Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ.

Katamaran na liniji Šibenik-Laprije-Žirje u prekidu od 09:00 sati (21. siječnja).

Splitska policija izdala upozorenje

Policijska uprava splitsko-dalmatinska upozorava na zimske uvjete na cestama te vozače poziva da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da ne kreću na put bez zimske opreme "Upravljanje vozilima u ovakvim uvjetima je otežano, stoga pozivamo vozače na dodatni oprez i prilagođavanje vožnje uvjetima na cesti", kažu iz policije, a ističu da je stanje posebno teško u Dalmatinskoj zagori.

"U slučaju nastupanja zimskih uvjeta, posebno upozoravamo vozače na autocesti A1 da prilagode vožnju uvjetima na cesti i poštuju istaknuta ograničenja, te vode računa o očekivanom nailasku na vozila intervencijskih službi. Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje kako je zimska oprema obavezna u trenutku kada na prometnicama nastupe zimski uvjeti, točnije kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica", navode iz policije.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

IZNIMNO OPASNO VRIJEME! Sutra crveni meteoalarm za gotovo cijeli Jadran
Vrlo jaka i olujna, a podno Velebita i orkanska bura, razlog je za najviše upozorenje Državnog hidrometeorološkog zavoda. Sutra je naime za gotovo cijelo područje Jadrana uključen crveni meteoalarm, što znači da bi vrijeme moglo biti i po život opasno! Na Jadranu još vjetrovitije, također ponajviše…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.