2 min. čitanja

Okupiraju li talijanske puške vrtove građana u sjevernoj Istri te uz to koriste zabranjenu olovnu sačmu?!

Okupiraju li talijanske puške vrtove građana u sjevernoj Istri te uz to koriste zabranjenu olovnu sačmu?!
Foto: Čitatelj

Male ljude često je teško čuti. Pogotovo male ljude u Hrvatskoj. One od kojih se očekuje da u tišini saviju "kičmu" pred glasnima, nasilnima i onima s političkim vezama.

Ali kako da u nedogled savijaju tu kičmu kada im oko glave leti olovna sačma, a lovci, koji se najvjerojatnije nalaze u protuzakonitim radnjama, se prešetavaju njihovom zemljom na putu do "lovišta"?

Prijava razočarane osobe, razočarane u sustav kao takav, kaže kako iza nedozvoljenog lova i uznemiravanja stanovnika stoji obitelj Gardina koja organizira "lovačke ture" za strane (uglavnom talijanske) lovce koji kod njih spavaju, jedu i piju. Spominju se imena Massima i Stelia Gardine i dovodi ih se u vezu s dugogodišnjom organizacijom lova zabranjenom olovnom sačmom na više potoka, vlažnih livada i mlaka sjeverne Istre u okolici Oprtlja, točnije na području koje se zove Pregon.

Radi se o području zaštićenom eko mrežom Natura 2000! No, mali ljudi po svemu sudeći teško smiju izgovoriti što ih smeta jer netko "ima veze u policiji" i s tim se čak i javno hvali.

A prema izjavama svjedoka situacije na tom se području nalaze i mali privatni vrtovi s čijim vlasnicima lovci, ili krivolovci (to će pokazati vrijeme i istraga slučaja) dolaze u sukobe. Svakome je kažu apsolutno zastrašujuće iskustvo da se u vrtu odjednom, bez najave, puca, i onda se ti strani lovci još deru na ljude u nastojanju da dodatno zastraše, otjeraju i ušutkaju vlasnike.

Foto: Čitatelj

- Žao mi je tih ljudi, koji plaćaju za lov, i onda otkriju da su prevareni, i da su u prekršaju, ali...ne, ne može - navodi svjedok ponašanja stranih lovaca i domaćih pomagača.

- Iz mojeg vidika, jedan ili više Gardina iz LD Oprtalj, namjerno, dugotrajno, i motivirano zaradom, rade dugogodišnju veliku štetu prirodi, sigurnosti i zdravlju ljudi, a nepopravljivu štetu rade ugledu lovstva, kao i ugledu Policije RH. Višekratno su me pokrovitelji ovakve prakse, u mojemu vrtu u zoni Pregon, uvjeravali da me lovačka sačma ne može ubiti, nego bi moglo biti samo malo krvi i ožiljak - dalje navodi svjedok ove nedopustive prakse!

Ovdje su koliko saznajemo zastrašivanja građana koji se pobune protiv siledžija potpuno normalna praksa.

Iako optuženi organizatori lova pokušavaju dokazati kako se radi o nekoliko zlonamjernih građana koji iz pakosti lovcima ne daju prolaz putem koji je "tamo od davno" i eto prolazi preko njihove zemlje, nešto u cijeloj priči "smrdi" na klasično ponašanje po onoj "tko jači taj tlači" dok po svemu sudeći niti policija niti itko drugi ne reagira!

Dokle tako?!

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.