3 min. čitanja

Arheolozi objavili velika otkrića u Saloni: “Ovo će biti senzacija poput Pompeja”

Arheolozi objavili velika otkrića u Saloni: “Ovo će biti senzacija poput Pompeja”
Amfiteatar u Saloni (Turistička zajednica grada Solina) - Foto: Ilustracija

Najnovija otkrića u Saloni pokazuju da je taj lokalitet gotovo za trećinu veći nego što se do sada znalo te potvrđuju da je antička Salona bila velik grad na iznimno važnom strateškom položaju Rimskoga carstva, a vrijednost tih otkrića je, po mišljenju konzervatora, senzacionalna, prenosi N1.  

- Ova otkrića i njihova prezentacija uskoro će postati velika arheološka senzacija poput svjetski poznate Akvileje i Pompeja i imat će značajan udjel u gospodarskom razvitku grada Solina - rekao je za Hinu pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu Radoslav Bužančić.

ANTIČKA SALONA Ovako je izgledao Solin i život u njemu prije 2 tisuće godina | | Morski HR
Dalmatinski dvojac, Stipan Ujdur iz Opuzena i Frane Bilić iz Zadra pokrenuli su rekonstrukciju ioš jednog dalmatinskog rimskog geo-lokaliteta, antičke Salone. - Projekt je veoma zahtjevan i

Najnovija istraživanja provedena južno od Gospina Otoka na lijevoj obali Jadra, otkrila su dijelove gradskih bedema koji daju novu sliku Salone i pokazuju da je taj antički grad bio veći nego što se mislilo. Ti se bedemi, objašnjava Bužančić, pružaju južno od Gradine sve do ulice Marka Marulića, odakle skreću na zapad do Širine.

Analizom arheoloških istraživanja utvrđeno je, naglašava, da se Gospin otok, kao i čitav dio grada do Marulićeve ulice nalazio unutar Salone. U arheološkim istraživanjima na Širini pronađeni su zidovi koje poznajemo iz nacrta iz 19. stoljeća, ali i kule koje nisu tada bile ucrtane, kao i gospodarski sklopovi zgrada unutar tih zidina.

VIDEO: PROŠEĆITE ANTIČKOM SALONOM Dovršena animacija Solina, kakav je bio prije 2 tisuće godina | | Morski HR
OPUZEN/SOLIN - Nakon osam mjeseci napornog rada Stipan Ujdur iz Opuzena finalizirao je video animaciju stare Salone. - Bilo je veoma teško i komplicirano povezati sve video klipove u jednu cjelinu.

Novi nalazi bacaju potpuno novo svjetlo na antičku Salonu

Novi nalazi, ne samo bedema južnoga dijela grada, nego senzacionalni nalazi monumentalnih građevina i infrastrukture te nalazi kamene plastike i skulpture koji su pronađeni u tim istraživanjima, donose potpuno novo svjetlo na antičku Salonu, ističe Bužančić

Salona je, objašnjava Bužančić, iznimno velik rimski grad s ilirskim i grčkim korijenima. Bio je luka Delmata sve do Augustova doba, kada se počinje razvijati kao važno urbanističko središte Ilirika, podižu se novi zidovi i monumentalna vrata, forum i hramovi.

Najnovija otkrića u Saloni djelo su umijeća i stručnosti hrvatskih konzervatora. Naši konzervatori, smatra Bužančić, nikad nisu zaostajali za talijanskim, a Salona je bila bolje zaštićena od glasovitih Pompeja koji su prije nekoliko godina doživjeli veliku devastaciju kada su se čitavi dijelovi atraktivnih antičkih građevina srušili.

Hina

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO/VIDEO Da postoji vremeplov, ove scene bi vas dočekale u Solinu prije dvije tisuće godina | | Morski HR
Nakon sedam mjeseci mukotrpnog svakodnevnog rada, Stipan Ujdur iz Opuzena konačno je dovršio antičku Salonu, Napravljen je kompletan 3D model, foto snimanja rendiranja i VR 360 rendiranja, i
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.