2 min. čitanja

Odzvonilo ilegalnoj gradnji na području Umaga - Ruši se čak 210 divljih kuća i "vikendica"!

Odzvonilo ilegalnoj gradnji na području Umaga - Ruši se čak 210 divljih kuća i "vikendica"!
Foto: Državni inspektorat

Već tjedan dana čak 18 državnih građevinskih inspektora "češlja" područje Umaga u sklopu velike akcije.

Dosad su obavili 210 nadzora uz pomoć četiri komunalna redara Grada Umaga, a sva će rješenja biti napisana u sljedećih 15 dana, piše Jutarnji list.

0:00
/1:51

Po njima su vlasnici dužni odmah početi uklanjati ilegalne kuće i ostale objekte ili će to napraviti država na njihov trošak. Vlasnici ilegalnih građevina nemaju pravo na žalbu, a eventualno pokretanje upravnog spora neće odgoditi izvršenje rješenja jer je riječ o ilegalnoj gradnji izvan građevinskog područja, odnosno na poljoprivrednom zemljištu.

- Istra je, na sramotu svih nas koji u njoj živimo, postala europski raj za bespravne graditelje i uzurpatore. Bespravna gradnja, uzurpacija šumskog i poljoprivrednog zemljišta te pomorskog dobra je "karcinom" koji dnevno izjeda našu županiju, do te mjere da danas ugrožava normalnu kvalitetu života građana - ističu iz Grada Umaga.

A iza svega stoji neloša poslovna logika. Naime, zbog iznimno velikog profita dobro organiziranih pojedinaca, poljoprivredno i šumsko zemljište se pretvara u "vikend parcele" koje realno vrijede 2-3 eura/m2, a prodaju se po 30-50 eura/m2. Posljedica toga jest da po Istri i dalje nastaju nelegalna naselja, "istarske favele" s tisućama stanovnika.

- Tiha okupacija Istre nam se događa pred očima uz očitu nezainteresiranost politike i neefikasnost nadležnih inspekcija, koje bi morale štititi prostor i zaustaviti bespravnu gradnju i uzurpaciju. Poznato je da su šume i poljoprivredno zemljište zaštićeni i od posebnog su interesa za Republiku Hrvatsku, no u stvarnosti to nije baš tako - dodaju iz Grada.

No, nešto se izgleda ipak događa, a preko 200 bespravnih objekata uskoro ide u zaborav!

J.T.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Ovo su ilegalne ‘šumske kućice’ u Istri snimljene iz zraka: “Sve se radi uz pomoć ‘domaćih domoljuba’”
Apsurdno i nestvarno je da te „nelegalne šumske kućice“ u Istri u samo par mjeseci nakon nelegalne izgradnje ili postavljanja postaju „legalne“ s prijavljenim boravkom, kućnim brojem i ulicom, a sve uz pomoć „domaćih domoljuba“. - Istra je, na sramotu svih nas koji u njoj živimo, postala europski raj za
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.