3 min. čitanja

Održano 5. ocjenjivanje vina otoka Hvara u okviru 71. Fešte vina u Jelsi

Održano 5. ocjenjivanje vina otoka Hvara u okviru 71. Fešte vina u Jelsi
Foto: PR

JELSA - „5. JELSA SUMMER WINE TASTING“ - donio je vinarima 5 priznanja po kategorijama, a pobijedio je Plavac Reserva 2013 vinarije Svirče.

Plavac Reserva 2013 Svirče ukupni je pobjednik velikoga ocjenjivanja hvarskih vina, „5. Jelsa Summer Wine Tasting“, objavljeno je u subotu, 26.8. 2023, na proglašenju najboljih vina ovogodišnjeg ocjenjivanja.

Ocjenjivanje se održalo u nedavno otvorenoj Vinogradarskoj zbirci Pitve Muzeja općine Jelsa, a bilo je podijeljeno na pet kategorija: 1) bogdanuše, 2) ostala bijela vina otoka, 3) ružičasta vina, 4) ostala crna vina otoka, 5) plavac mali.

U komisiji su bili renomirani vinski stručnjaci iz cijele Hrvatske: enolozi i vinari Nikola Colnago, Davor Šestanović, Vedran Plichta, Ivan Prša, Leo Gracin,
Ivana Nemet te sommelieri Nikša Ćurin, Nina Levičnik i Janica Tomić (DipWset). Predsjednik komisije bio je enolog, Saša Zec, dipl. ing. agr. Vina je posluživao Dejan Bojanić, voditelj recepcije i kušaonice vina Vinogradarske zbirke Pitve.

- Ovo se ocjenjivanje održava u suradnji s udrugom Hvarski vinari, pod pokroviteljstvom TZ općine Jelsa i udrugom „Hvarski vinari“ od 2019., u sklopu tradicionalne jelšanske Fešte vina. Na „5. Jelsa Summer Wine Tastingu“ sudjelovali su članovi udruge „Hvarski vinari“, s vinima lokalnih sorti
hvarskoga vinogorja: bogdanušom i ostalim bijelim sortama otoka, ružičastim vinima, plavcem malim i ostalim crnim vinima otoka.

Ocjenjivanje je pokrenuto prije svega da se vinare potakne na očuvanje
i sadnju bogdanuša, u čemu smo i uspjeli, jer je svake godine u kategoriji bogdanuša sve više uzoraka, ove godine čak 10. Time se naglašava važnost izvornih sorti i potiče vinare da ih očuvaju kao nasljeđe i tradiciju otoka Hvara. Sva vina bila su pomno posložena za ocjenjivanje prema ostatku šećera, alkoholu i godini berbe. Budući da je ocjenjivanje bilo „naslijepo“, sve boce bile su zamotane - naglasila je voditeljica projekta Vinske zvijezde, Marija Vukelić.

Pri ocjenjivanju koristi se metoda 100 bodova, prema ocjenjivačkom listiću svjetske organizacije OIV (Organisation internationale de la Vigne et du Vin). Vinske zvijezde vrednuju vina ocijenjena s 90 i više bodova kao zlatnu medalju, od 95-98,9 je veliko zlato, a 99-100 velika zvijezda.

Bilo je prijavljeno 45 uzorka, 10 bogdanuša, 11 ostalih bijelih vina otoka, 6 ružičastih vina, 5 ostalih crnih vina otoka i 13 u kategoriji plavac mali. Ukupno 16 vina ocijenjeno je ocjenama preko 90 bodova!

Predsjednik komisije Saša Zec uručio je priznanja najboljim vinima prema kategorijama (prvim mjestima) na Fešti vina.

Najbolje ocijenjeno vino - ukupni pobjednik ocjenjivanja: Plavac Reserva 2013, vinarija Svirče (97,14).  Dodjela priznanja najboljim vinarima održala se na jelšanskoj 71. Fešti vina, koju je, s tri dana vrhunskog programa, organizirala TZ Općine Jelsa na čelu s direktoricom Marijom Marjan.

Na Fešti su Jelšani, posjetitelji, turisti i vinari mogli kušati sva vina s ocjenjivanja uz raznolik glazbeni program. I ove godine su hvarska vina pokazala vrhunsku kvalitetu koju treba javno pohvaliti i promicati što je cilj i Udruge Hvarski vinari koja, pod vodstvom Ivane Krstulović Carić, dipl.ing.agr, cjelogodišnjim događanjima i ciljanim promocijama, već više od 10 godina radi na vidljivosti i prepoznatljivosti brenda „Hvar - Otok vina“, te time potiče svijest o važnosti kvalitete vina na cijelom otoku.

„Vinske zvijezde“ je projekt ocjenjivanja vina naslijepo koji od 2014. preporuča kupcima vina koja se trenutno nalaze na hrvatskome tržištu. Projekt su pokrenuli iskusni vinski novinari i ocjenjivači vina - Vitomir Andrić,  Željko Suhadolnik i Ivo Kozarčanin, a od 2018. godine ga vodi tvrtka Zlatne riječi na čelu s Marijom Vukelić.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.