3 min. čitanja

Održani Dani hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe 2021.

Održani Dani hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe 2021.
Foto: Ivan Dabo Đono

NOVALJA – U Novalji na otoku Pagu u ponedjeljak su, na sam dan proslave Sv. Nikole, održani Dani hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe. Proslava dana zaštitnika svih pomoraca i brodaraca, sv. Nikole, koju Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture tradicionalno organizira svake godine, i ove je godine započela polaganjem vijenaca u more.

U novaljskom je zaljevu, u čast svim preminulim pomorcima i brodarcima, vijenac u more položio državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, u pratnji izaslanika predsjednika Hrvatskoga sabora, zastupnika Rade Šimičevića, ravnatelja Uprave sigurnosti plovidbe, kap. Siniše Orlića te župana Ličko-senjske županije Ernesta Petryja i gradonačelnika Grada Novalje Ivana Dabe.

Program je nastavljen u Kulturnom centru Gozdenica gdje je državni tajnik Bilaver svečano otvorio središnju Konferenciju o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi.

– U godini koja je na zalasku, poduzeli smo niz mjera kako bi iskazali vrijednost koju pomorstvo i unutarnja plovidba imaju za hrvatsko društvo te iznašli nova i kvalitetna rješenja za napredak i razvoj konkurentnosti u ovim granama gospodarstva – rekao je uvodno Josip Bilaver i u tom kontekstu spomenuo dodjelu dvije značajne koncesije – za izgradnju i gospodarsko korištenje luke posebne namjene – luke nautičkog turizma Porto Baroš te koncesiju u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja plaže Žnjan.

Foto: Ivan Dabo Đono

Spomenuo je kako je Hrvatska i ove godine zadržala status hrvatske zastave na “bijelim listama” Pariškog memoranduma o nadzoru države luke, kao i status izvrsnosti na listi Obalne straže SAD-a.

– Ovim se potvrđuje kontinuirano unapređenje sustava ciljanog inspekcijskog i tehničkog nadzora primjene najviših međunarodnih, europskih i nacionalnih standarda sigurnosti na hrvatskim pomorskim objektima – istaknuo je državni tajnik te dodao kako je sigurnost na moru, prevencija pomorskih nesreća i razvoj kulture sigurnosti plovidbe jedan od prioriteta. Pojasnio je također kako je ovu godinu obilježilo značajno povećanje akcija, ali i spašenih osoba i plovnih objekata u odnosu na prethodnu godinu (536 akcija u kojima je spašena 691 osoba i 130 plovnih objekata) te kako će se ulaganjem u izgradnju i modernizaciju SAR flote u narednom periodu osigurati učinkovito djelovanje na cijelom području unutarnjih morskih voda i teritorijalnog mora.

Državni tajnik Bilaver istaknuo je i usvajanje novog Programa sufinanciranja ukrcaja vježbenika palube, stroja i elektrotehnike na brodove u međunarodnoj i nacionalnoj plovidbi za razdoblje od 2021. do 2024. godine, kao važan doprinos kojim se želi motivirati mlade za izbor pomorskih zanimanja, pomoći im pri završetku obrazovnog procesa, a sredstva koja su osigurana u tu svrhu iznose nešto više od 9,1 milijun kuna.

Foto: MPPI

Državni tajnik Bilaver osvrnuo se i na program državnih potpora te na reformu u kontekstu zakonodavnog okvira, a o kojoj je bilo više riječi i u samoj panel raspravi koja je uslijedila.

Na Konferenciji su predstavljeni prioriteti Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, kao i novog Operativnog programa 2021. – 2027., koji će biti temelj za korištenje bespovratnih europskih sredstava. Upravo se iz tih izvora značajna sredstva planiraju uložiti u pomorske projekte te infrastrukturne projekte na riječnim plovnim putevima.

Foto: MPPI

U okviru konferencije održane su i dvije panel rasprave, prva na kojoj je bilo govora o reformi pomorstva koja će se provesti kroz novi zakonodavni okvir te druga, gdje se raspravljalo o položaju brodarstva u novim uvjetima. Spomenuto je kako su u Saborskoj proceduri dva zakona iz područja pomorstva, Zakon o obalnom linijskom pomorskom prometu i Zakon o lukama i unutarnjoj plovidbi, a pred osnivanjem je radna skupina za izradu Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, koji bi tijekom idućeg godine trebao biti u postupku donošenja. U kontekstu brodarstva, nezaobilazna je bila tema ekologizacije i digitalizacije, a zaključeno je i kako će jedan od glavnih ciljeva u sljedećem razdoblju svakako biti jačanje brodarstva te zaštita statusa hrvatskih pomoraca kroz povećanje njihove konkurentnosti na domaćem i stranom tržištu.

Kao i svake godine, u okviru proslave Dana hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe, bit će dodijeljene nagrade i priznanja, osobama i organizacijama koje su dale poseban doprinos razvoju pomorstva i unutarnje plovidbe u Hrvatskoj.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.