1 min. čitanja

Održani 14. Dani Korčulanskog maslinovog ulja

Održani 14. Dani Korčulanskog maslinovog ulja
Foto: Općina Vela Luka / Facebook

Od 9. - 11. rujna u Veloj Luci su održani  14. Dani Korčulanskog maslinovog ulja u organizaciji Udruge maslinara Vela Luka i pod pokroviteljstvom Općine Vela Luka i TZO Vela Luka.

Manifestacija je otvorena u petak, 9. rujna tradicionalnom "Feštom od uja" koja se održala u centru mjesta ispod Pijace. Uz zvuke dalmatinskih pjesama posjetiteljima su prezentirani  domaći proizvodi lokalnih proizvođača i Korčulansko maslinovo ulje, a mogli su se zasladiti tradicionalnim kolačima i kušati morske gastro specijalitete pripremljene s maslinovim uljem.  

U subotu, 10. rujna, održana je u Centru za kulturu, prezentacija i degustiranje nagrađenih maslinovih ulja sa međunarodnog natjecanja "Olive oil Japan" 2022. na kojemu su maslinari iz Vele Luke osvojili dvije srebrne i jednu zlatnu medalju. U nastavku je održano stručno predavanje s temom "Narančin trnoviti štitasti moljac – novi štetnik srednje i južne Dalmacije" koju je održao Mr.sc.Stanislav Štambuk, viši stručni savjetnik Ministarstva poljoprivrede.

Na temu "Hrvatska maslinova ulja u vrhu svjetskih natjecanja" predavanje je održala Dr.Sc.Mirella Žanetić sa Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, a međunarodni karakter manifestaciji dao je predsjednik Društva maslinara Bar Ćazim Alković iz Crne Gore koji jepredstavio "Maslinade", prvi crnogorski časopis za maslinarstvo i kulturu života sa maslinom. Manifestacija je završila u nedjelju, 11. rujna, zajedničkim izletom sudionika na otočić Proizd na kojemu je održan međunarodni susret proizvođača na kojemu su razmjenjena iskustva i dogovorene buduće suradnje, piše na svojim Facebook stranicama Udruga maslinara Vela Luka.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.