2 min. čitanja

Održana radionica prstenovanja ptica u Vlašićima na otoku Pagu

Održana radionica  prstenovanja ptica u Vlašićima na otoku Pagu

U organizaciji udruge Volim Vlašići u suradnji s OŠ J.Dalmatinac, područnom školom u Vlašićima, Hrvatskim društvom za zaštitu ptica i prirode (HDZPP) i JU Natura Jadera održana je prezentacija Ptice selice te edukativna radionica hvatanja, prstenovanja ptica i izrade hranilica za ptice.

Radionicu i prezentaciju održao je Adrian Tomik iz HDZPP koji je učenicima u demonstrirao hvatanje ptica i prstenovanje na vrapcu, crvendaću i zlatoglavom kraljiću. Uhvaćene ptice su izmjerene, izvagane, prstenovane te zabilježene kao nalaz (vrsta, spol, starost, masa i veličina) nakon čega su neozlijeđene puštene na slobodu.

Učenici i učiteljica Nataša Semenčić Škoda izradili su mapu s pticama selicama te sjene ptica grabljivica koje su zalijepljene na ulazna vrata škole da se ptice ne zabijaju u staklo.

U sklopu radionice 3 učenika područne škole ispunjavali su radne listove i križaljku u kojima su pokazali izvanredno znanje o pticama, vrstama, staništima i životu ptica. Također, izrađene su i postavljene hranilice za ptice u dvorištu škole koje će pticama prilikom dugih zimskih mjeseci poslužiti za ishranu.

O radionici:

Kao jedan od rezultata projekta CREW koji je Natura-Jadera JU provodila kroz Interreg V-A Italija-Hrvatska donesen je Wetland concract i akcijski plan kojim su se Ustanova i zainteresirani dionici obvezali zajedno čuvati Ornitološki rezervat Veliko i malo blato. Cilj potpisivanja tog Sporazuma je bio osigurati opstanak rezervata kao javnog dobra, a najefikasniji način dugoročnog očuvanja prirode je upravo edukacija, posebno djece. Taj važni zadatak među školskim uzrastom područja u blizini ornitološkog rezervata preuzela je na sebe udruga Volim Vlašići. Udruga će organizirati edukativne aktivnosti i radionice o pticama, njihovim migracijama kao i o ostalim aspektima lokalnog ekosustava za učenike na otoku Pagu, dok će JU Natura Jadera pružati financijsku i logističku potporu za provedbu radionica.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.