2 min. čitanja

Održana međunarodna radionica o prostornom planiranju morskih područja

Održana međunarodna radionica o prostornom planiranju morskih područja
Foto: Institut Plavi svijet

VELI LOŠINJ - Prostorno planiranje morskog područja ima za cilj upravljanje i raspodjelu korištenja morskog prostora na održiv način. To pretpostavlja brigu o zdravlju morskih ekosustava što je ključno za dugoročnu održivost mora.

Prostorno planiranje morskog područja (Maritime Spatial Planning - MSP) proces je koji se koristi za upravljanje i raspodjelu korištenja morskog prostora na održiv način. Uključuje sveobuhvatan i integriran pristup planiranju korištenja morskih područja i njihovih resursa.

Cilj MSP-a je uravnotežiti različite aktivnosti na moru kao što su ribolov, brodarstvo, pomorski promet, rekreacija, energetski razvoj i znanstvena istraživanja s istovremenom zaštitom morskog okoliša i osiguranjem dugoročne održivosti morskih resursa.

MSP počiva na načelima upravljanja temeljenog na ekosustavu prema kojima je zdravlje morskih ekosustava ključno za dugoročnu održivost mora i oceana. Proces MSP-a uključuje zajednički napor između dionika, uključujući vladine agencije, gospodarstvenike, nevladine organizacije i predstavnike zajednice.

U Velom Lošinju je proteklog tjedna kao dio Interreg IT-HR projekta HATCH (Hadriaticum Data Hub) Institut Plavi svijet organizirao studijski posjet projektnih partnera u sklopu kojeg je održana radionica o prostornom planiranju morskih područja.

Zahvaljujući gostujućim predavačicama iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te stručnjacima iz partnerske organizacije CORILA iz Venecije sudionici radionice upoznati su s napretkom procesa prostornog planiranja morskog područja u Hrvatskoj i Italiji.

U zemljama EU proces prostornog planiranja morskih područja definiran je Direktivom 2014/89/EU, a države članice su trenutno u različitim fazama pripreme, usvajanja i provedbe ovog procesa, priopćili su iz Instituta Plavi svijet.

S obzirom na dužinu obalnog prostora Republike Hrvatske i sve intenzivnije korištenje morskog okoliša u različite, prvenstveno gospodarske svrhe, prostorno planiranje kojim se reguliraju aktivnosti na moru iznimno je važan proces za koji je stvorena zakonska podloga. U Italiji je MSP također u fazi razvoja i u tijeku su intenzivne pripreme za javna savjetovanja o prvim prijedlozima.

Cilj projekta HATCH je promocija i prikupljanje rezultata dosadašnjih projekata iz EU programa prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska kako bi se razvili protokoli za primjenu dobivenih kemijskih, fizikalnih, bioloških i ekoloških parametara iz raznih programa monitoringa za primjenu pri prostornom planiranju morskog okoliša, čime se doprinosi efektivnoj zaštiti Jadranskog mora.

Ukupna vrijednost projekta HATCH je 566.000 eura, a sufinanciran je od strane EU kroz ERDF program prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska. Projekt je započeo u lipnju 2022 i trajati će 13 mjeseci.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Zahvaljujući ribarima, zbrinute kornjače koje su progutale ribolovni alat
LOŠINJ - U samo nekoliko dana, zahvaljujući savjesnim ribarima, na lošinjskom su području dvije kornjače stručno zbrinute zbog gutanja ribolovnog alata. - Početkom tjedna zaprimili smo još jednu morsku kornjaču koja je stradala interakcijom s ribolovnim alatima. Kornjača je u ponedjeljak opažena ka…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.