2 min. čitanja

Zahvaljujući ribarima, zbrinute kornjače koje su progutale ribolovni alat

Zahvaljujući ribarima, zbrinute kornjače koje su progutale ribolovni alat
Foto: Oporavilište za morske kornjače na Lošinju / Facebook

LOŠINJ - U samo nekoliko dana, zahvaljujući savjesnim ribarima, na lošinjskom su području dvije kornjače stručno zbrinute zbog gutanja ribolovnog alata.

- Početkom tjedna zaprimili smo još jednu morsku kornjaču koja je stradala interakcijom s ribolovnim alatima. Kornjača je u ponedjeljak opažena kako pluta na predjelu Sv. Martin u Malom Lošinju - objavilo je danas Oporavilište za morske kornjače na Lošinju.

Unatoč jakoj i olujnoj buri, zahvaljujući susretljivosti lokalnih ribara Igora i Marka Hirscha, kornjača je ubrzo izvađena iz mora i zbrinuta u oporavilištu, navode. Utvrđeno je da je nemogućnost zaranjanja posljedica prisutnosti stranog tijela u probavnom sustavu životinje.

Naime, ribarska struna koju je kornjača progutala, počela je izlaziti iz kloake u duljini od preko 2 m. Glavata želva nazvana Anika jučer je prevezena u Pulu gdje će biti podvrgnuta kirurškom zahvatu uklanjanja ribarske strune iz probavnog sustava.

- Zahvalni smo savjesnom ribaru koji nam je u nedjelju predao mladu glavatu želvu s progutanom udicom, nakon što se našla kao slučajan ulov u njegovoj koći - samo nekoliko dana prije objavio je Institut Plavi svijet.

Primijetivši prisutnost udice u ustima životinje, obavijestio ih je kako bi joj pružili potrebnu pomoć. Pregledom je utvrđeno, navode, da se udica nalazi u području jednjaka te da je za njeno uklanjanje nužan kirurški zahvat.

Budući se udice lako progutaju, ako se ne uklone, mogu uzrokovati ozbiljne ozljede probavnog sustava i dovesti do uginuća. Stoga je kornjača nazvana Otto hitno prevezena u Pulu radi uklanjanja udice iz jednjaka kirurškim putem.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Svjetski je dan kornjača – U Hrvatskoj živi čak 6 vrsta | | Morski HR
Kornjače su najstarija živuća skupina gmazova, a u svijetu ih je danas poznato 354 vrste. U Hrvatskoj živi čak 6 vrsta kornjača, od toga 3 u Jadranskom moru. Nažalost, sve su ugrožene zahvaljujući
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.