2 min. čitanja

Održana edukativna radionica “Kulturno-maritimna baština Tri mora“ u sklopu projekta OTARNOS

Održana edukativna radionica “Kulturno-maritimna baština Tri mora“ u sklopu projekta OTARNOS
Foto: Demonstracija čišćenja dagnji-OTARNOS

SELINE – STARIGRAD – U sklopu projekta Očuvanje Tradicije Akvakulture i Ribarstva Novigrada, Obrovca i Starigrada (OTARNOS) udruge Društvo istraživača mora – 20000 milja 28. travnja 2022. godine održana je druga radionica „Kulturno-maritimna baština Tri mora“ s učenicima Srednje škole Obrovac na uzgajalištu dagnji PIDOĆA

U četvrtak, 28. travnja 2022. godine održana je druga edukativna radionica „Kulturno-maritimna baština Tri mora“ za srednjoškolce iz Obrovca u sklopu projekta Očuvanje Tradicije Akvakulture i Ribarstva Novigrada, Obrovca i Starigrada OTARNOS, udruge Društvo istraživača mora – 20000 milja. Učenici su najprije posjetili uzgajalište školjkaša u Velebitskom kanalu – uzgajalište dagnji obitelji Šarlija, odnosno njihov obrt za uzgoj školjkaša „PIDOĆA“ u Modriču. Učenike su srdačno dočekali gospodin Duje Šarlija i njegova kćerka Iva Šarlija Brkljača, koji su srednjoškolce proveli kroz proces uzgoja dagnji i sve uvjete koje jedno uzgajalište mora zadovoljiti za uspješno poslovanje.

Foto: Gospodin Duje Šarlija u skupljanju pergolara-OTARNOS

Na radionici je prisustvovalo 15 učenika, zajedno s njihovim nastavnikom Jakovom Krolom, ujedno i projektnim koordinatorom Srednje škole Obrovac za projekt OTARNOS.

Radionicu su održale voditeljica projekta Sanja Stipić Dell’Orco, mag. biologije i ekologije mora i učiteljica Prirode i Biologije te zaposlenica Društva Marta Sutlović, mag. agronomije, u sklopu dvopartitnog edukativnog programa za srednjoškolce. Prvi dio odrađen je još u rujnu 2021. godine u prostorijama škole i uključivao je predavanje o bioraznolikosti, hranidbenoj mreži u moru, ali i sektoru ribarstva (ribolovu i akvakulturi), dok je drugi dio radionice odrađen u obliku ove izvanučionične aktivnosti.

Projekt je prijavljen na FLAG natječaj za dodjelu potpore projektima u okviru Mjere 2.2. Potpora vrednovanju, zaštiti i promociji kulturne – maritimne baštine te tradicije ribarstva i akvakulture. Sadrži prioritete i ciljeve Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 349.775,78 kn a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo (EFPR) u iznosu od 297.309,41 kn odnosno 85% bespovratnih sredstava, dok je 15% sufinancirano iz državnog proračuna RH u iznosu od 52.466,37 kn.
Projekt se provodi u javno – civilnom partnerstvu s Općinom Novigrad i Srednjom školom Obrovac.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.