2 min. čitanja

Održana 11. fažanska regata i Brodet kup

Održana 11. fažanska regata i Brodet kup
Foto: Regional Express

Jedriličarski klub Brioni uspješno je organizirao 11. fažansku regatu tradicijskih barki, pružajući posjetiteljima nezaboravno iskustvo i priliku da uživaju u ljepoti i tradiciji pomorske baštine Istre i Kvarnera.

Manifestacija se održala u subotu, 29. srpnja, u fažanskom kanalu, a na njoj je sudjelovalo dvadesetak tradicijskih barki tipova batana, pasara, guc, gajeta, leut i drugih, opremljenih tradicijskim jedrima poput oglavnog, latinskog, sošnog i sličnih, piše Regional Express.

Regata je obuhvatila dva plova. Prvi plov, sa startom u Fažani u 13:00 sati, vodio je sudionike do prekrasnog arhipelaga Brijuna, dok je drugi plov krenuo iz Brijuna prema fažanskoj luci u 15:30 sati. Posada je s veseljem i uzbuđenjem uplovila u utrku, plovidbu uz prekrasne obale i uživanje u tradicionalnim barkama koje su donijele poseban šarm ovom događaju.

Foto: Regional Express

Nakon plova, u 19:00 sati, održana je svečana podjela nagrada i zajedničko druženje koje je okupilo sve sudionike, posjetitelje i zaljubljenike u pomorsku baštinu. Atmosfera je bila vesela i opuštena, s puno smijeha i razmjene iskustava.

Osim regate tradicijskih barki, ova manifestacija obuhvatila je još jedan poseban događaj - Brodet kup, koji se održao na inicijativu Ede Mardešića. Brodet je vrhunski primjer tipičnog jela mediteranske kuhinje i jedno od najpoznatijih ribljih jela na Jadranu. Osam ekipa, s različitih područja i s različitim umijećem kuhanja brodeta, pristupilo je natjecanju. Svaka ekipa dobila je osnovni paket od 7 kg miješane ribe za pripremu brodeta, a sva ostala kreativnost i umijeće pripreme bila je na njima.

Posjetitelji su uživali u kušanju raznolikih brodeta koji su bili pripremljeni uz palentu te su besplatno podijeljeni. Uzduž obale, oko 450 porcija brodeta zadovoljilo je i najzahtjevnije gurmane, a miris morske hrane širio se kanalom i privlačio ljubitelje gastronomije.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.