4 min. čitanja

Održan prvi Croatia Birdwatching festival - Neretva Valley

Održan prvi Croatia Birdwatching festival - Neretva Valley
Foto: TZ Grada Opuzena

Delta Neretve je jedno od najvrjednijih močvarnih staništa među rijetkim preostalima u Europi, a festival je naglasio potencijal birdwatching turizma u ovom području.

Prvi festival prepoznavanja ptica u Hrvatskoj - Croatia Birdwatching Festival - održan je od 5. do 7. svibnja na području doline Neretve.

Zbog svog položaja, klime i vodnog bogatstva, delta Neretve jedno je od najvrjednijih močvarnih područja u Republici Hrvatskoj, Europi i u svijetu. Jedina je prava delta i ujedno najveće riječno ušće u Hrvatskoj ukupne površine od oko 20.000 ha, od čega hrvatski dio obuhvaća površinu od 12.000 ha.

Jedna od rijetkih preostalih močvara u Europi okružena je krškim brdima pa je i mnogo podzemnih voda koje opskrbljuju rijeku Neretvu i njezine pritoke te mnogobrojne izvore, potoke i jezera.

Foto: Udruga Gregula

Ostaci sredozemnih močvara s očuvanim obalnim lagunama i velikim površinama močvarnih staništa čine ovu deltu izrazito vrijednim područjem za brojne biljne i životinjske vrste.

Deltom dominiraju velike količine tršćaka rijetkog i ugroženog stanišnog tipa od nacionalnog i europskog značaja zastupljenog u Republici Hrvatskoj. Baš ono je ključno za očuvanje bioraznolikosti, posebice ptica močvarica i riba.

Najveće bogatstvo i raznolikost faune u delti Neretve odnosi se na svijet ptica. Ukupno je zabilježeno 313 vrsta. Redovito se pojavljuju 193 vrste, od čega je 89 gnjezdarica. Od tog broja velika većina strogo je zaštićena, a njih 65 smatra se ciljnim vrstama ekološke mreže Delta Neretve.

Neretva je ključno područje za ptice koje migriraju na jadranskom seobenom putu. Budući da se tu slana voda miješa sa slatkom, a pješčani sprudovi stvaraju plićake i mulj, buja život beskralježnjaka koji privlače niz vrsta ptica iz različitih skupina.

Foto: Udruga Gregula

Cijelo područje delte Neretve važno je prvenstveno kao odmorište tijekom seobe ptica prema Africi kao i za zimovanje ptičjih populacija iz sjeveroistočne i srednje Europe. U delti Neretve redovito zimuje više od 10 000 ptica, uključujući i nekoliko tisuća raznih vrsta pataka i liski, stotine jedinki malog vranca te raznih vrsta čaplji.

Zašto festival promatranja ptica?

Promatrači ptica obrazovani su gosti visoke platežne moći fokusirani prvenstveno na očuvanje područja koje posjećuju - prosječno se na destinaciji zadržavaju od 3 do 10 dana, dok im je prosjek starosne dobi između 45 i 60.

Zajednica promatrača ptica snažno se razvija i predstavlja jednu od najvećih skupina organiziranog civilnog društva u razvijenim zemljama na zapadu. Među najvećima su udruge u Ujedinjenom Kraljevstvu i u Njemačkoj. Značajne zajednice ptičara postoje također u zemljama Skandinavije, Beneluksa i u drugim velikim državama Europe te u Sjevernoj Americi.

The United States Fish and Wildlife Service 2006. izdala je vrlo detaljnu studiju prema kojoj u SAD-u postoji više od 47 milijuna promatrača ptica koji godišnje potroše približno 36 milijardi dolara na promatranje ptica (putovanja, oprema...).

Iz svega navedenog jasan je izniman potencijal birdwatching turizma na neretvanskom području pa je primarna namjena festivala pozicioniranje neretvanskog područja, ali i cijele Hrvatske, na svjetskoj karti ljubitelja birdwatchinga.

Ideja je brendirati Hrvatsku kao birdwatching destinaciju - s posebnim naglaskom na neretvanski kraj - i to ne samo zbog prirodnih ljepota i bogatstva ptičjeg svijeta nego i zbog izvrsne gastronomske ponude, te na taj način omogućiti razvoj visokokvalitetnog turizma.

Festival je održan u organizaciji Turističke zajednica Grada Opuzena (nositelj projekta za područje doline Neretve), Turističke agencije Žabac (Agro etno park ŽABAC) i udruge za zaštitu ornitofaune Gregula, navodi se na Facebook stranici udruge.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako biti više ekološki osviješten turist?
Turizam je industrija koja donosi brojne negativne utjecaje na okoliš, ali našim odlukama kao putnici, možemo smanjiti svoj otisak pa čak i doprinijeti razvoju lokalne zajednice. Maya Bay na tajlandskom nenaseljenom otoku postao je poznat kao mjesto snimanja filma Plaža iz 2000. godine. To je dovel…
DELTA NERETVE Najbolje mjesto za promatranje ptica ugroženih ljudskim djelovanjem | | Morski HR
PLOČE - Delta Neretve je, uz Kopački rit, najbolje mjesto za promatranje mnogih vrsta ptica. Ova dva područja stalno nastanjuje više od 100 vrsta ptica, a koriste ih i ptice selice kao mjesto za odmor
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.