1 min. čitanja

ODLIČNE BROJKE Dosad ostvaren veći broj noćenja nego u cijeloj prošloj godini

ODLIČNE BROJKE Dosad ostvaren veći broj noćenja nego u cijeloj prošloj godini
Foto: Boris Kačan

U Hrvatskoj je od početka godine do danas ostvareno 55,3 milijuna noćenja čime je premašen broj noćenja iz cijele 2020. godine kada je u dvanaest mjeseci ostvareno 54,4 milijuna noćenja, priopćilo je Ministarstvo turizma i sporta.

Prema podacima sustava eVisitor, od ukupnog broja noćenja u 2021. godini, 46,6 milijuna su ostvarili strani, dok su 8,7 milijuna ostvarili domaći turisti. Od početka ove godine ostvareno je i 9 milijuna turističkih dolazaka, što je za 1,2 milijuna turista više nego lani.

https://twitter.com/NBrnjac/status/1427898549606494210?s=20

– S obzirom na trendove u industriji putovanja, naš cilj je bio održavanje stabilnosti turističkog sustava, očuvanje radnih mjesta i prepoznatljivosti Hrvatske kao sigurne turističke destinacije. Želimo nastaviti s ovim rezultatima i zato je važno da se svi nastavimo pridržavati epidemioloških mjera. Time stvaramo temelje za iduću godinu i nastavak razvoja hrvatskog turizma. Ova godina je prije svega pokazala da su sigurnost i kvaliteta presudni u odabiru destinacija, a to su gosti spremni platiti i više. U konačnici naša želja je stvaranje održivog turizma u kojem se fokus ne stavlja na broj turista, već na kvalitetu, na turiste koji će konzumirati što veći broj ponuda u destinacijama, generirati veću potrošnju, a što će onda dodatno potaknuti i nove investicije u turizmu – poručila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Dosad je ostvareno 46 posto više dolazaka i 37 posto više noćenja nego u istom razdoblju lani. Ako se brojke idu uspoređivati s 2019., ove je godine ostvareno je 61 posto dolazaka i 72 posto noćenja u odnosu na isto razdoblje rekordne 2019. godine.

U našoj zemlji trenutačno boravi više od milijun turista, najviše je Nijemaca (297.000), Poljaka (81.000), Slovenaca (74.000) i Talijana (61.000). Najveći broj turista trenutačno boravi u Istarskoj (283.000), Primorskoj-goranskoj (187.000) i Splitsko-dalmatinskoj županiji (184.000), priopćilo je Ministarstvo turizma i sporta.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.