2 min. čitanja

Od Antarktike se odlomio ogromni ledeni brijeg

Od Antarktike se odlomio ogromni ledeni brijeg
Foto: Unsplash

SVIJET - Ogromni ledeni brijeg odlomio se u nedjelju od antarktičkog ledenog grebena Brunt. Istraživači ne vjeruju da su klimatske promjene odgovorne za odlomljavanje.

Pukotina u ledenoj ploči otkrivena je prije više godina i otada se proširivala dok se komad leda konačno nije odvojio. Veličina ledene formacije otprilike odgovara veličini Londona s predgrađima, objavila je britanska organizacija za polarna istraživanja BAS. U hrvatskim okvirima, to bi odgovaralo ukupnoj površini Krka, Cresa, Brača i Hvara...

- Odlomljavanje je bilo očekivano i dio je prirodnog ponašanja ledenog grebena Brunt. Nije povezano s klimatskim promjenama - izjavio je glaciolog Dominic Hodgson.

Prema BAS-u, ledeni greben Brunt jedan je od najpomnije promatranih ledenih ploča na zemlji, a britanski istraživači nastavit će ga promatrati. Očekuje se da će ga morska struja odnijeti duž antarktičke obale kao što je bilo s ranijim velikim ledenim brjegovima.

BAS upravlja istraživačkom postajom na ledenom grebenu Brunt na Antarktici. Postaja je premještena otprilike 20 kilometara prema unutrašnjosti kontinenta 2016. kako ne bi bila ugrožena odlamanjem velikih ledenih brjegova.

Istraživači u postaji borave u vrijeme antarktičkog ljeta koje traje od studenog do ožujka, a ostatak godine provedu u britanskom sveučilišnom gradu Cambridgeu gdje promatraju područje uz pomoć satelita.

Prošle godine su istraživači kao razlog za odlamanje 1.200 četvornih kilometara velikog ledenog brijega naveli klimatske promjene jer se otapanje morskog leda značajno ubrzalo zbog viših temperatura.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Ledenjak na Antarktiku veličine Floride jedva se drži za kontinent, a otopi li se, svijet se neće dobro provesti
Sa Zemljina najjužnijeg ledenog kontinenta ne stižu nimalo dobre vijesti. Ledenjak zlokobnog nadimka jedva se drži za ostatak ledene ploče i prijeti otapanjem te podizanjem razine mora u bliskoj budućnosti, tvrde znanstvenici. Antarktičko ledeno tijelo nazvano ″Ledenjak sudnjeg dana″ moglo bi se…

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.