2 min. čitanja

Ledenjak na Antarktiku veličine Floride jedva se drži za kontinent, a otopi li se, svijet se neće dobro provesti

Ledenjak na Antarktiku veličine Floride jedva se drži za kontinent, a otopi li se, svijet se neće dobro provesti
Foto: Youtube screenshot

Sa Zemljina najjužnijeg ledenog kontinenta ne stižu nimalo dobre vijesti. Ledenjak zlokobnog nadimka jedva se drži za ostatak ledene ploče i prijeti otapanjem te podizanjem razine mora u bliskoj budućnosti, tvrde znanstvenici.

Antarktičko ledeno tijelo nazvano ''Ledenjak sudnjeg dana'' moglo bi se otopiti daleko brže nego što se ranije očekivalo i tek se takoreći "noktima" drži za puno veću ledenu ploču, pokazalo je novo znanstveno istraživanje.

Otapanje ledenjaka Thwaites, čija je površina otprilike jednaka veličini Floride, moglo bi podići razinu mora za do dva metra, upozoravaju znanstvenici. Upravo to, kao i činjenica da djeluje kao tampon između mora koje se zagrijava i mnogo veće ledene ploče Zapadne Antarktike, daje mu zloslutni nadimak.

Međutim, nova studija koju je provelo Sveučilište Južne Floride (USF), otkrila je da se ledenjak Thwaites topio mnogo brže u prošlim stoljećima nego što je primijećeno posljednjih godina, što znači da bi se sličan ubrzani tempo povlačenja mogao pokrenuti i u budućnosti, prenosi Zimo.

Znanstvenici su do podataka došli koristeći podvodne dronove za mapiranje morskog dna ispod ledenjaka. Grebeni koje su mapirali su "poput otiska stopala" koji pokazuje gdje je prethodno bilo podnožje ledenjaka, navodi se u priopćenju za javnost.

To pokazuje da se u nekom trenutku u posljednjih 200 godina Thwaites smanjivao dvostruko brže nego što je primijećeno posljednjih godina, navodi se u priopćenju.

- Thwaites se danas stvarno drži nitima i trebali bismo očekivati ​​velike promjene u malim vremenskim razdobljima u budućnosti, čak i na godišnjoj razini, kad se ledenjak povuče iza plitkog grebena u svojem koritu - rekao je dr. Robert Larter, morski geofizičar iz British Antarctic Surveyja, ujedno i autor studije.

- Samo mali udarac Thwaitesu mogao bi dovesti do velikog odgovora - napominje Alastair Graham, morski geofizičar USF-a koji je vodio studiju.

Thwaitesova brzina topljenja prethodno je mapirana pomoću satelitskih slika. Godine 2020. studija tih slika otkrila je da se Thwaites i njegov susjedni ledenjak Pine Island raspadaju brže nego što se vjerovalo.

Thwaites je djelomično zaštićen ledenim grebenom za koji su znanstvenici vidjeli da brzo propada. U prosincu prošle godine znanstvenici su predvidjeli da je ta polica na putu da se otopi u roku od pet godina, piše Zimo.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.