1 min. čitanja

Od 1. siječnja Autocesta Rijeka-Zagreb d.d. i Hrvatske autoceste d.o.o. postaju jedna tvrtka

Od 1. siječnja Autocesta Rijeka-Zagreb d.d. i Hrvatske autoceste d.o.o. postaju jedna tvrtka
Foto: Wikimedia

Na danas održanoj sjednici Vlade Republike Hrvatske dobivena je prethodna suglasnost na konačni prijedlog Ugovora o pripajanju društva Autocesta Rijeka-Zagreb d.d. društvu Hrvatske autoceste d.o.o.

Podsjećamo da je Vlada Republike Hrvatske 21. svibnja ove godine donijela odluku o pokretanju postupka pripajanja društva ARZ društvu HAC.

U ovom trenutku  provedene su sve aktivnosti te su se time stvorili uvjeti da se pripajanje provede s 31. prosincem 2020. godine.

U pripremnim aktivnostima najkompleksniji dio procesa bilo je ishođenje suglasnosti svih banaka za prijenos kreditnih obveza s ARZ-a na HAC, što je uspješno provedeno.

Pripajanje Autoceste Rijeka-Zagreb d.d. Hrvatskim autocestama d.o.o. nastavak je reforme cestovnog sektora i restrukturiranja cestarskih društava kojim će se postići dodatna optimizacija troškova. Također, daljnja optimizacija poslovanja realizirati će se kroz smanjenje režijskih troškova s obzirom da Hrvatske autoceste d.o.o. i  Autocesta Rijeka-Zagreb d.d. imaju brojne režijske stavke koje se značajno preklapaju, pojašnjavaju iz Vlade.

Pozitivni učinci pripajanja vezani su i uz operativne troškove poslovanja u dijelu zajedničkih administrativnih funkcija koje će se  u narednom periodu značajno smanjiti, cca do 15 milijuna kuna godišnje.

Pripajanjem se stvaraju i pretpostavke za racionalnije financijsko upravljanje te veći potencijal za ulaganje u investicijsko održavanje i građenje. Naposljetku, objedinjavanje upravljanja autocestama u državnom u vlasništvu olakšat će uvođenje novog sustava naplate cestarine te dodatne uštede u postupcima javne nabave.

Naposljetku, za korisnike ARZ ENC usluge ništa se ne mijenja jer od 1. siječnja 2021. godine automatizmom prelaze u HAC ENC sustav i time postaju HAC ENC korisnici, poručuju iz Vlade.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.