2 min. čitanja

OBUSTAVA RIBOLOVA Sljedećih mjesec dana na ribarnicama nema srdela ni inćuna!

OBUSTAVA RIBOLOVA Sljedećih mjesec dana na ribarnicama nema srdela ni inćuna!
Foto: Depositphotos

Plivarice srdelare od danas u ponoć, do 15. veljače 2024. godine u 24:00 na području cijelog ribolovnog mora Republike Hrvatske obustavljen je ribolov. To znači da na ribarnicama nećemo moći pronaći svima omiljene svježe srdele ili inćune.

Iznimno, na nekim prodajnim mjestima možda ćete pronaći srdele i inćune iz uvoza, ali inspektori dobro paze na ove detalje, tako da se s tim neeće moći muljati.

Objavljen je i Pravilnik o provedbi mjere I.9 »Privremeni prestanak ribolovnih aktivnosti« okružujućim mrežama plivaricama – srdelarama za siječanj/veljaču 2024. godine koji propisuje dodjelu potpore za obustavu ribolova plivaricom srdelarom u ovom razdoblju.

Osnovni uvjeti su, kao i do sad, minimalna ribolovna aktivnost od ukupno 120 ribolovnih dana ostvarenih tijekom zadnje dvije kalendarske godine koje prethode godini podnošenja Zahtjeva za potporu i najmanje 51 posto ribolovne aktivnosti ostvarene u dijelu plivaričarskog ribolova tijekom zadnje dvije kalendarske godine.

Rok za podnošenje Zahtjeva za potporu počinje teći od 17. siječnja 2024. godine, a traje do 15. veljače 2024. godine. Zahtjev za potporu se popunjava i podnosi putem sustava FISHNET.

Ribarski brodovi moraju biti u luci

Neki od osnovnih uvjeta su da tijekom trajanja privremene obustave ribarsko plovilo ne smije obavljati nikakvu ribolovnu aktivnost te mora biti vezano u luci, članovi posade ne smiju obavljati bilo koju vrstu ribolova ili drugu djelatnost, plovilo mora biti autorizirano za plivaričarski ribolov i imati dostatnu minimalnu ribolovnu aktivnost od ukupno 120 ribolovnih dana ostvarenih tijekom 2022. i 2023. godine, od čega najmanje 51% ribolovne aktivnosti ostvarene u dijelu plivaričarskog ribolova. Više informacija o uvjetima i obvezama može se pronaći u Pravilniku, koji je dostupan OVDJE.

VAŽNO!! Iz Uprave ribarstva napominju da iznimno:

  • uslijed nepredviđenih okolnosti ili više sile ili u cilju remonta ribarskog plovila korisnik može premjestiti ribarsko plovilo uz prethodno pribavljeno odobrenje Upravljačkog tijela. Zahtjev za odobrenje se dostavlja Upravljačkom tijelu na e-mail adresu: kontrolanaterenu@mps.hr ili pisanim putem na adresu Ministarstva poljoprivrede, Uprave ribarstva, a mora sadržavati opis razloga premještanja ribarskog plovila te naznaku vremena i lokacije premještanja.
  • korisnik, čije plovilo ne posjeduje VMS uređaj ili isti nije u funkciji, dužan je obavijestiti Ministarstvo poljoprivrede, Upravu ribarstva o poziciji ribarskog plovila tijekom privremene obustave na e-mail adresu: kontrolanaterenu@mps.hr ili pisanim putem
  • za ribarsko plovilo koje posjeduje VMS uređaj, ali za vrijeme trajanja razdoblja privremene obustave dođe do neočekivanog kvara/prestanka rada VMS uređaja, korisnik je odmah po nastupanju navedene okolnosti dužan o istome obavijestiti Ministarstvo poljoprivrede, Upravu ribarstva te dostaviti obavijest o poziciji ribarskog plovila.
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.