2 min. čitanja

Oboren rekord u duljini života pod morem

Oboren rekord u duljini života pod morem
Foto: Screenshot / Facebook

KEY LARGO - Profesor i stručnjak za biomedicinski inženjering, Joe Dituri, od 1. ožujka živi 10 metara ispod površine mora i upravo je oborio prijašnji rekord. Međutim, planira tamo ostati punih sto dana.

Prethodni rekord od 73 dana, dva sata i 34 minute postavili su na istoj lokaciji 2014. godine dvoje profesora iz Tennesseeja - Bruce Cantrell i Jessica Fain.

Podsjetimo, Dituri provodi istraživanje o učincima hiperbaričnog tlaka na čovjeka koje uključuje svakodnevne eksperimente s ciljem otkrivanja kako ljudsko tijelo reagira na dugotrajnu izloženost ekstremnom tlaku, prenosi AP News.

- Ideja je naseliti svjetske oceane, brinuti se o njima živeći u njima i stvarno dobro postupajući s njima - pojašnjava Dituri.

Dio njegove misije uključuje vođenje online nastave i emitiranje intervjua iz njegovog digitalnog studija ispod mora. Tijekom posljednja 74 dana putem online predavanja doprijeo je do više od 2500 studenata.

Iako kaže da voli živjeti pod morem, postoji jedna stvar koja mu jako nedostaje.

- Ono što mi najviše nedostaje je Sunce - rekao je Dituri.

Diturijev pothvat razlikuje se od života u podmornici. Uronjene podmornice su zabrtvljene i održavaju tlak koji je na razini mora, što znači da nema značajne razlike u tlaku, čak ni kada je podmornica na velikim dubinama.

Unutar prostora u kojem boravi Dituri, zrak je stisnut težinom oceana te je tlak zraka povećan. Na dubini od 10 metara, tlak unutar njegovog životnog prostora otprilike je dvostruko veći od onog na koji bi bio navikao na kopnu.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

STO DANA POD MOREM Znanstvenik u pokušaju obaranja rekorda
Američki znanstvenik pokušat će oboriti rekord u dužini boravka pod morem gdje planira ostati sto dana. Provedeno vrijeme želi iskoristiti kako bi ispitao utjecaj života u uvjetima visokog tlaka na zdravlje čovjeka. Joe Dituri, bivši ronilac američke mornarice i stručnjak za biomedicinski inženjeri…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.