3 min. čitanja

Ministarstvo turizma objavilo javni poziv za ulaganje u turističku infrastrukturu od čak 2,2 milijarde kuna!

Ministarstvo turizma objavilo javni poziv za ulaganje u turističku infrastrukturu od čak 2,2 milijarde kuna!
Foto: Pixabay

Ministarstvo turizma i sporta (MINTS) u srijedu je objavilo dva javna poziva za ulaganja u javnu i privatnu turističku infrastrukturu u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), ukupne vrijednosti 2,2 milijarde kuna, na koje se mogu slati prijave od 7. studenoga do početka veljače 2023. godine.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac na konferenciji za medije predstavila je detalje javnih poziva za "Jačanje održivosti te poticanje zelene i digitalne tranzicije poduzetnika u sektoru turizma" i za "Regionalnu diverzifikaciju i specijalizaciju hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti".

- Kako bismo postigli maksimalnu transparentnost, bespovratna sredstva iz oba poziva dodjeljivat će se putem tzv. otvorenog postupka u modalitetu privremenog poziva. Prijavitelji će tako projektne prijedloge moći unositi u sustav eNPOO od 7. studenog 2022. od 12 sati do 3. veljače 2023. do 12 sati - naglasila je ministrica.

Javni pozivi su prije objave usklađeni s Europskom komisijom

Navela je i da svi u turističkom sektoru imaju još 30-ak dana od dana objave poziva do početka prijave, kako bi se mogli detaljno upoznati s natječajnom dokumentacijom prije prijave projekata i postaviti pitanja oko eventualnih nejasnoća. Nakon zatvaranja poziva, početkom veljače 2023., prijave će se u što je moguće ranijem roku evaluirati, kako bi svi oni koji prođu mogli početi i što prije raditi, jer cijeli taj projekt ima rok provedbe do drugog kvartala 2025.

- Javni pozivi su prije objave usklađeni s Europskom komisijom (EK) i ponosna sam što smo to sve uspjeli ispregovarati, to je veliki zalog za budućnost. U konačnici, daleko smo odmaknuli od početne pozicije kada u tome nije bilo jadranske obale, a sada je u tome cijela Hrvatska, i javni i privatni sektor. Tako je tu i kontinentalni dio zemlje, na čemu je i glavni naglasak, posebice na razvoju lječilišnog i wellness turizma - istaknula je Brnjac.

Poručila je i da je u projektima važna održivost te zelena i digitalna tranzicija u razvoju turizma, te oni moraju zadovoljiti okolišne ciljeve tj. da ne štite nego čuvaju okoliš.

Za javnu turističku infrastrukturu 930 milijuna kuna

U sklopu ta dva javna poziva, od ukupnih 2,2 milijarde kuna, 930 milijuna kuna predviđeno je za javnu turističku infrastrukturu, i to u tri grupe - 465 milijuna kuna za lječilišni i wellness turizam, zatim 185 milijuna kuna za posjetiteljske centre i 280 milijuna kuna za aktivni turizam.

- Za ta bespovratna sredstva mogu konkurirati projekti koji pridonose održivosti, kao i raznovrsnosti ponude u manje turistički razvijenim ili nerazvijenim područjima zemlje te smanjenju sezonalnosti i prekomjernog turizma u turistički razvijenim područjima - kazao je ravnatelj Uprave MINTS-a za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije Slavko Štefičar.

Dodao je da se za to mogu prijaviti gradovi, županije, zdravstvene i druge javne ustanove te javna trgovačka društva. U to su uključeni i planinarski domovi, interpretacijski centri, atrakcije na otvorenom, adrenalinski parkovi, i drugi.

Po pojedinom projektu u sve tri grupe dodjeljivat će se od minimalnih 7 milijuna kuna do maksimalnih 130 milijuna kuna, pri čemu je naglašeno da prednost imaju postojeći objekti i oni koji mogu dati dodanu vrijednost.

Za poduzetnike 1,25 milijardi kuna

U sklopu poziva 1,25 milijardi kuna predviđeno je za poticanje poduzetnika u turizmu na zelenu i digitalnu tranziciju, a i tu su tri grupe - nešto malo više od milijardu kuna je za velike i male poduzetnike (hotele, kampove, turistička naselja, zabavne i tematske parkove), da podignu kvalitetu smještaja i turističke infrastrukture.

Od toga je, po riječima načelnika sektora u MINTS-u za turističku ponudu i investicije u turizmu Dane Pavičića, oko 500 milijuna kuna određeno za male, a oko 520 milijuna kuna za velike poduzetnike, s time da se po pojedinom projektu može dobiti najmanje 2 milijuna kuna, a najviše 50 milijuna kuna.

Oko 50 milijuna kuna namijenjeno je tranziciji privatnih iznajmljivača ka hotelima, pri čemu se iznajmljivači mogu javiti pojedinačno ili u skupini moraju imati registrirani obrt ili tvrtku. Najmanje po projektu mogu dobiti 100 tisuća kuna, što je u skladu s iznosima potpora male vrijednosti, a najviše 1,5 milijuna kuna.

Treća grupa sredstava iznosi 180 milijuna kuna, a namijenjena je za projekte razvoja proizvoda i usluga te poslovnih modela u ekosustavu turizma i tu je obvezno partnerstvo prijavitelja, kazao je Pavičić, iznoseći da se po projektu najviše može dobiti 21 milijun kuna, a najmanje 2 milijuna kuna.

Na pitanje novinara pripremaju li se već projekti i kakvo je zanimanje u sektoru, rečeno je da su prikupili podatke o projektima u javnom sektoru ukupne vrijednosti od 8 milijardi kuna, od čega bi za sredstva iz NPOO-a bilo spremno projekata vrijednih oko 4,4 milijarde kuna. Od privatnog sektora prikupili su podatke o projektima u vrijednosti 14 milijardi kuna, od čega su ocijenili da bi za NPOO bili prihvatljivi projekti vrijedni oko 11,5 milijardi kuna.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.