1 min. čitanja

Objavljen poziv za Programa razvoja otoka u 2023. godini

Objavljen poziv za Programa razvoja otoka u 2023. godini
Foto: Regionalna agencija DUNEA

Programom razvoja otoka sustavno se nastoje umanjiti regionalne razvojne nejednakosti, uvažavajući i potičući specifičnosti svakog pojedinog otoka Republike Hrvatske.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije objavilo je javni poziv na dostavu projektnih prijava za Program razvoja otoka za 2023. godinu.

Njime nastavlja poticati jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave koje u svojim administrativnim granicama obuhvaćaju hrvatske naseljene otoke i njima pripadajuće povremeno naseljene i nenaseljene otoke i otočiće te poluotok Pelješac, na svrhovito korištenje sredstava ulaganjem u male kapitalne projekte kojima se doprinosi unaprjeđenju kvalitete života na naseljenim otocima.

Programom se sustavno nastoje umanjiti regionalne razvojne nejednakosti, uvažavajući i potičući specifičnosti svakog pojedinog otoka Republike Hrvatske.

Usmjeren je na doprinos unaprjeđenju i razvoju lokalne zajednice na otocima ulaganjem nacionalnih sredstava u poboljšanje kvalitete i dostupnosti komunalnih, obrazovnih, zdravstvenih, socijalnih, kulturnih, sportskih, poduzetničkih, turističkih te ostalih javnih usluga uz sustavnu podršku zaštiti okoliša, primjeni energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Provedbom Programa pruža se podrška infrastrukturnim projektima, odnosno malim kapitalnim projektima, na području otoka koji ne udovoljavaju uvjetima ili nemaju mogućnost financiranja iz drugih izvora, programa ili EU fondova, a odnose se na izgradnju, rekonstrukciju i adaptaciju komunalne, društvene, javne, poduzetničke i/ili turističke infrastrukture te na građevine iz područja zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

U razdoblju od 2016. do 2022. godine, kroz 324 ugovora sufinancirano je 239 projekata u vrijednosti od 18,61 milijun eura (140,23 milijuna kuna).

U 2023. godini za provedbu Programa razvoja otoka za 2023. osiguran je iznos od 2,51 milijun eura (18,91 milijun kuna), a u srijedu je objavljen javni poziv te je otvoren do 3. ožujka 2023. godine, javljaju iz Regionalne agencije DUNEA.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.