3 min. čitanja

Objavljen poziv za kupnju Uljanika 1856

Objavljen poziv za kupnju Uljanika 1856
Foto: Uljanik

PULA/RIJEKA - Rok za podnošenje pisama namjere je 9. veljače 2023. U ovoj se fazi od potencijalnih kupaca ne traži ništa, osim najosnovnije identifikacije i uplaćene naknade za postupak due diligencea.

Nakon puno peripetija i otezanja, jučer je konačno objavljen javni poziv investicijskoj javnosti za iskaz interesa za kupnju 54,77 posto udjela u Uljaniku 1856, po početnoj cijeni od 27,65 milijuna eura, piše Novi List.

U tekstu poziva objavljenom na web-stranicama www.sudacka-mreza.hr i www. uljanik.hr, međutim, objavljena su samo pravila igre za prvu fazu prodaje koja se tiče samo postupka dubinskog snimanja brodogradilišta dok je sve ostalo visi u zraku.

Drugim riječima, potencijalni ulagači u ovom trenutku ne barataju službenim orijentirom u kojem bi to roku, nakon odrađenog procesa due diligencea, bili pozvani da na stol stave i obvezujuću ponudu. Prema onom što je jučer službeno objavljeno, stoji tek načelna odrednica da će svi investitori koji u roku dostave pisma namjere biti pozvani pisanim putem i na podnošenje obvezujućih ponuda.

Znači li to da se u ovom prvom krugu prodaje pulskog škvera zapravo ni ne očekuje da bi se netko od potencijalnih kupaca mogao javiti, s obzirom na visinu početne cijene, ili je u pitanju nešto drugo?

Bez orijentira


Ući u postupak prodaje novog Uljanika bez transparentno i javno objavljenih pravila igre, kako prve, tako i druge faze tendera može se pokazati destimulirajuće za potencijalne investitore, a to nikako ne ide u prilog Uljanik brodogradilištu u stečaju kao prodavatelju, odnosno njegovim vjerovnicima, naročito bivšim radnicima, a potom i svima ostalima koji očekuju uspješnu prodaju i postizanje čim bolje cijene jer se iz toga namiruju njihova potraživanja.

Podsjetit ćemo na to, piše dalje Novi List, da se na skupštini vjerovnika Uljanik brodogradilišta u stečaju do u tančine definiralo uvjete i način prodaje većinskog udjela u novom Uljaniku. Pa su tako pripisani i kriteriji kojima će morati udovoljavati ponuđači koji budu ozbiljno zagrizli za kupnju pulskog brodogradilišta - od toga da će morati dostaviti dokaz da posluju najmanje tri godine, da u zadnje dvije godine nisu u postupku predstečajne ili stečajne nagodbe, kao i da nemaju dugovanja s osnova poreza i drugih javnih davanja.

Pravilima javnog natječaja utvrđeno je i da će obvezujuću ponudu morati potkrijepiti dokazom o svojoj solventnosti (BONPLUS), a morat će priložiti i vjerodostojnu ispravu banke da raspolažu sredstvima za kupnju Uljanika 1856. U konačnici, sastavni dio ponude mora biti i ponudbeno jamstvo u visini u iznosu od 5 posto od ponuđene cijene, ali ne manje od 1.327.228 eura. Kompletiranje obvezujuće ponude kod bilo koje poslovne akvizicije proces je koji iziskuje i vrijeme i dodatne napore, a u slučaju Uljanika 1856 u ovom trenutku nije službeno poznato koliko je predviđeno da će ta druga faza tendera trajati.

Nepoznanice


Zna se samo da je rok za podnošenje pisama namjere 9. veljače. U ovoj se fazi od potencijalnih kupaca ne traži ništa, osim najosnovnije identifikacije i uplaćene naknade za postupak due diligencea u iznosu od 1.327 eura.

Sam postupak due diligencea, prema onom što je jučer objavljeno, trajat će gotovo puna tri tjedna, od 10. veljače do 2. ožujka. I to je sve s čime su potencijalni investitori u Hrvatskoj i inozemstvu u ovom trenutku službeno upoznati.

Za to što će se od njih tražiti u drugom koraku, moraju si dati truda, pa pomno pretraživati e-oglasnu ploču Trgovačkog suda u Pazinu. I pritom gatati hoće li se rok za podnošenje obvezujućih ponuda skratiti na svega tjedan do deset dana, prema naputcima zadnje Skupštine vjerovnika Uljanik brodogradilišta u stečaju na kojoj je stečajnom upravitelju Lorisu Raku sugerirano da rokove u ovom, prvom pokušaju prodaje novog Uljanika izmijeni i prilagodi tome da cjelokupni proces bude završen do sredine ožujka.

PROČITAJTE JOŠ:

Pulski škver čeka rasplet - Dan je odluke za prodaju novoga Uljanika
Država konačno mora odlučiti ide li se na izravnu pogodbu s CE Industries, koji je s obvezujućom ponudom od 155 milijuna kuna pretekao javni natječaj. Ponedjeljak 16. siječnja je dan odluke oko prodaje većinskog udjela u pulskom brodogradilištu, Uljanik Brodogradnja 1856, koji i dalje želi kupiti č…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.