1 min. čitanja

Objavljen novi Pravilnik o mikrobiološkoj klasifikaciji na proizvodnim područjima za školjkaše

Objavljen novi Pravilnik o mikrobiološkoj klasifikaciji na proizvodnim područjima za školjkaše
Foto: Željko Krnčević

U Narodnim novinama broj 126/2022 objavljen je Pravilnik o mikrobiološkoj klasifikaciji i posebnim pravilima higijene živih školjkaša na proizvodnim područjima i područjima za ponovno polaganje.

Ovim se Pravilnikom propisuju detaljna pravila postupanja u slučaju kada rezultati praćenja pokažu da nisu zadovoljene zdravstvene norme za žive školjkaše, žive bodljikaše, žive plaštenjake i žive morske puževe namijenjene prehrani ljudi te detaljna pravila za mikrobiološku klasifikaciju proizvodnih područja i područja za ponovno polaganje živih školjkaša.

Ova mikrobiološka klasifikacija se ne odnosi na češljače, bodljikaše i morske puževe koji nisu filtratori.

Stupanjem na snagu ovoga Pravilnika prestaju važiti Pravilnik o posebnim pravilima organizacije i provedbe službenih kontrola koje se provode na proizvodnim područjima i područjima za ponovno polaganje živih školjkaša (NN, 82/2014) i Pravilnik o mikrobiološkom razvrstavanju i postupku u slučaju onečišćenja živih školjkaša (NN, 118/2009).

Karta s označenim klasificiranim proizvodnim područjima za uzgoj i izlov školjkaša se nalazi na mrežnoj stranici Uprave za veterinarstvo Uprava Veterinarstva (veterinarstvo.hr)

Plava riba

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.