3 min. čitanja

Objavljen natječaj za potporu/kompenzaciju ribarima i uzgajivačijma zbog rata u Ukrajini

Objavljen natječaj za potporu/kompenzaciju ribarima i uzgajivačijma zbog rata u Ukrajini
Foto: Boris Kačan

U Narodnim novinama broj 135/2022 objavljen je Pravilnik o uvjetima, kriterijima i načinu dodjele potpore u okviru mjere IV.3. »Stavljanje na tržište proizvoda ribarstva i akvakulture - kompenzacija«, a u oglasnom dijelu broja 137/2022 i natječaj za dodjelu potpore.

Ovim Pravilnikom se propisuje dodjela mjere potpore - naknade za izgubljeni prihod i dodatne troškove do kojih je došlo radi poremećaja tržišta uzrokovanog agresivnim ratom Rusije protiv Ukrajine i njegovim učincima na lanac opskrbe proizvodima ribarstva i akvakulture.

Korisnici potpore će biti gospodarski subjekti u ribarstvu iz sektora:

a) gospodarskog ribolova na moru

b) akvakulture

c) prerade proizvoda ribarstva i akvakulture.

Potpora se dodjeljuje za razdoblje od 1. ožujka 2022. godine do 30. rujna 2022. godine.

Uvjeti dodjele potpore:

  • zahtjev za dodjelu potpore se podnosi po korisniku, za jedan ili više sektora (jedan korisnik = jedan zahtjev)
  • za gospodarski ribolov na moru korisnik je ovlaštenik, odnosno gospodarski subjekt koji obavlja gospodarski ribolov na moru
  • obrazac Zahtjeva za dodjelu i isplatu potpore i Popis obvezne dokumentacije su dostupni na mrežnim stranicama Upravljačkog tijela (https://euribarstvo.hr/)
  • rok za podnošenje zahtjeva je do 19. prosinca 2022. godine
  • zahtjev se podnosi pismeno, na adresu Ministarstvo poljoprivrede, Uprava ribarstva, Ulica grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, s naznakom: »Natječaj za dodjelu potpore u okviru mjere IV.3. 'Stavljanje na tržište proizvoda ribarstva i akvakulture - kompenzacija' - ne otvarati«

Poznati su uvjeti koje će morati ispuniti ribari, a to je minimalna ribolovna aktivnost od ukupno 40 ribolovnih dana ostvarenih u kalendarskoj godini koja prethodi godini podnošenja Zahtjeva (od 1. siječnja do 31. prosinca 2021.), kao i minimalna količina prodanog ulova od 500 kg ili minimalna vrijednost prodanog ulova od 15.000,00 kuna u kalendarskoj godini koja prethodi godini podnošenja Zahtjeva (2021.), a navedena količina odnosno vrijednost moraju biti evidentirane u prodajnim listovima ili kroz račune.

IZRAČUN JAVNE POTPORE

1. izračun za gospodarski ribolov na moru

prema formuli K = a*b, za svaki mjesec od ožujka 2022. do rujna 2022., a na kraju se svi iznosi zbroje, pri čemu je

K - iznos kompenzacije (potpore) po plovilu za mjesec na koji se kompenzacija odnosi

a - konstanta iz Tablice 1.

b - broj ribolovnih dana pojedinog plovila prema podacima iz dokumentacije o ulovu (očevidnik/izvješće o ulovu) u mjesecu za koji se izračunava kompenzacija

Konstante a se mijenjaju po mjesecima, segmentima flote - alatima i dužini plovila, pa tablica ima više od 25 redova. Iz tog razloga donosimo primjer izračuna potpore za jedno plovilo koje pretežno obavlja ribolov mrežama stajaćicama i ima dužinu do 6 metara.

Podaci o segmentima flote uzimaju se prema segmentaciji flote u 2021. godini, odnosno gledati će se pretežiti ribolovni alat koji se koristio tijekom 2021. godine.

image.png

2. Izračun za akvakulturu i preradu proizvoda ribarstva i akvakulture

K = a*b

pri čemu je:

K - iznos kompenzacije za mjesec na koji se kompenzacija odnosi.

a - fiksni dio kompenzacije za mjesec na koji se kompenzacija odnosi (Tablica 2.) - razlikuje se za vrste uzgoja (školjkaši, bijela riba, tune, prerada itd.)

b - količina proizvedenog (prodanog) proizvoda u akvakulturi/preradi proizvoda ribarstva i akvakulture u kilogramima u mjesecu za koji se izračunava kompenzacija

Količina proizvedenog (prodanog) proizvoda u akvakulturi podrazumijeva količinu proizvedenih akvakulturnih organizama koji su prodani, a sukladno podacima u knjigovodstvenoj dokumentaciji (npr. kartice konta, IRA, KPR, računi i sl.)

Količina proizvedenog (prodanog) proizvoda u preradi proizvoda ribarstva i akvakulture podrazumijeva količinu proizvoda proizvedenih u objektu za preradu proizvoda ribarstva koji su prodani, a sukladno podacima (npr. kartice konta, IRA, KPR, računi i sl.), i to »bruto težinu« SKU-a bez palete« (SKU - Stock keeping unit).

Za detalje predlažemo da pročitate tekst Natječaja i provjerite koeficijente za svoj segment gospodarske djelatnosti.

Plava riba

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.