2 min. čitanja

Objavljen je natječaj za plivarice tunolovke

Objavljen je natječaj za plivarice tunolovke
Foto: Croatian Fisherman

U Narodnim novinama broj 39/2024 objavljen je Javni natječaj za dodjelu dijela državne kvote za ribolov plavoperajne tune (Thunnus thynnus) okružujućom mrežom plivaricom tunolovkom u 2024. godini.

Državna kvota dodjeljuje se najboljim ponuditeljima u pojedinačnim paketima od 50 tona (osnovni paket).

Prihvatljivi ponuditelji su vlasnici plovila koja u povlastici imaju upisanu okružujuću mrežu plivaricu tunolovku, ali da za plovilo nije sklopljen ugovor o dodjeli individualne plivaričarske kvote tijekom razdoblja od deset godina te da niti ovlaštenik povlastice nije upisan kao ovlaštenik povlastice plovila za koje je sklopljen ugovor. Također, plovilo koje će obavljati ribolov mora biti duljine do 40 m LoA.

Ponude se zaprimaju u pisarnici Ministarstva poljoprivrede, Ulica grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, do 11. travnja 2024. godine u 12 sati, u zatvorenoj omotnici s naznakom: »Za natječaj – dodjela dijela državne kvote za ribolov plavoperajne tune (Thunnus thynnus) u 2024. godini okružujućom mrežom plivaricom tunolovkom – ne otvarati«.

Na e-savjetovanju je do 26. travnja otvoreno savjetovanje za Prijedlog pravilnika o provedbi mjere I.9. "Privremeni prestanak ribolovnih aktivnosti" okružujućim mrežama plivaricama - srdelarama za travanj/svibanj 2024. godine.

Privremena obustava u smislu ovoga Pravilnika je privremena obustava u razdoblju od 26. travnja 2024. godine u 00:00 sati do 25. svibnja 2024. godine u 24:00 u trajanju od 30 dana na području cijelog ribolovnog mora Republike Hrvatske.

Rok za podnošenje Zahtjeva za potporu bi trebao početi od 26. travnja 2024. godine, a trajati do 25. svibnja 2024. godine. Zahtjev za potporu se popunjava i podnosi putem sustava FISHNET. Predloženi uvjeti potpore su, koliko vidimo, isti kao i za siječanj/veljaču.

Što se tiče dodjele državne kvote za ulov plavoperajne tune (Thunnus thynnus) dodijeljene rekreacijskom ribolovu za ulov trofejnih primjeraka, ona je i ove godine izdvojena i iznosi 12,5 tona. Natječaj za dodjelu kvote za 2021. godinu je bio objavljen u travnju, za 2022. godinu u svibnju, a u 2023. godini natječaja nije bilo. U 2024. godini je napravljena izmjena Zakona o morskom ribarstvu u dijelu članka 13., kojom se propisuje raspisivanje javnog natječaja za pojedinačne vrste za koje postoji ograničenje ulova (u ovom slučaju za tunu), pa bi to mogao biti znak da će u ovoj godini ponovo biti natječaja za rekreacijski ribolov trofejnih primjeraka. Stare natječaje i rezultate možete naći OVDJE.

Plava riba

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.