2 min. čitanja

Obiteljima se vratilo 14 pomoraca koji su tjednima bili na rubu gladi i mjesecima bez plaće

Obiteljima se vratilo 14 pomoraca koji su tjednima bili na rubu gladi i mjesecima bez plaće
Foto: radarlitoral

Bez plaće i suočeni s gladovanjem, u zaljevu São Sebastião u Brazilu, 14 pomoraca iz Ukrajine i Crne Gore konačno se vratilo svojim obiteljima zahvaljujući Međunarodnoj federaciji transportnih radnika (ITF-u). Vratili su se kućama sa zaostalim plaćama u iznosu od 261,009 dolara.

U srpnju je inspektor ITF-a u Brazilu Renialdo de Freitas izvijestio da je stupio u kontakt s posadom broda Srakane i surađivao s vladom kako bi se pomorcima isplatile zaostale plaće.

– Pet članova posade nisu primili plaću već šest mjeseci i ne žele nastaviti raditi. Svi ugovori su gotovi. Čekamo vašu pomoć – javio se prvi časnik Pavlenko Međunarodnoj federaciji transportnig radnika ITF

Renialdo de Freitas je provjeravao ima li ikakvih kvarova na brodu, kako bi ga mogao zadržati u brazilskoj luci prema lokalnim zakonima i Konvenciji o pomorskom radu. Pavlenko je izvijestio kako imaju probleme, između ostalog, s dizalicom i navigacijskom opremom. Brod se nakon toga mjesec dana popravljao, a posada je bila zabrinuta zbog trošenja zaliha i neisplaćenog novca koji nije stigao do njihovih obitelji. De Freitas je tražio da se brodu hitno osiguraju hrana i ostale zalihe, javlja Marine Insight.

Kad je Srakane 1. lipnja stigao u luku São Sebastião, De Freitas je došao kako bi upoznao posadu.

Kapetan jedan od dva Hrvata na brodu

Pavlenko je izjavio kako je kapetan zaprijetio posadi da ništa ne govore te ih je krivio što su se uopće obratili vlastima. Kapetan je bio jedan od dva Hrvata na brodu Srakane, koji je dobio ime po hrvatskom otoku u Jadranskom moru i u vlasništvu je hrvatske tvrtke.

– Rečeno mi je da su se malo posvađali i da se Pavlenko se zaključao u svojoj kabini – rekao je de Freitas, koji je savjetovao posadi da ostanu mirni te da ne napuštaju brod prije nego što im se isplate plaće.

– Koga trebamo obavijestiti da se naša prava krše, ne samo naša prava koje imamo kao pomorci, već i kao ljudi? – pitao se jedan od članova posade.

Brazilska mornarica pomogla je u opskrbi broda, te je određen rok do 16. lipnja za isplatu plaća pomorcima. Kad je taj datum prošao, brod je zadržan kao jamstvo plaća i ostalih dugovanja. Nakon što je saznao da je posada bez plaća između četiri i 11 mjeseci, brazilski inspektor rada Claudio Tarifa prijavio je ozbiljno kršenje ljudskih i radnih prava generalnom konzulatu Ukrajine. Neki članovi posade nisu primili plaću ni iz prethodnih ugovora.

Brodski operater, Ocean’s Wide Ltd i poslodavac su se izjavili kako imaju financijskih poteškoća zbog COVID-19 krize.

Brazilske vlasti neumorno su radile na pronalaženju rješenja za repatrijaciju posade Srakane i na isplaćivanju njihovih plaća.

Brazilski biznismen João Carlos Camisa Nova Junior je 4. srpnja unajmio Srakane za isporuku soje u Europu; skupilo se 300,000 dolara unaprijed i to je bilo više nego dovoljno za podmirivanje plaća i troškova repatrijacije posade.

Dogovoreno je da se zaposli lokalna brazilska posada koja bi preuzela Srakane, omogućujući tako smjenu posade i repatrijaciju ukrajinskih i crnogorskih pomoraca.

Uz primitak svih zaostalih plaća, svakom je pomorcu osigurana avio karta, transferi, medicinska njega, smještaj i hrana za vrijeme putovanja.

Očekuje se da će se drugi časnik i kapetan Srakane iskrcati nakon što brod stigne u sljedeću luku.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.