2 min. čitanja

Obitelj iz Kanade na Šolti sadi 20 hektara vinograda autohtonih sorti

Obitelj iz Kanade na Šolti sadi 20 hektara vinograda autohtonih sorti
Foto: Regionalni dnevnik

Na južnim padinama Šolte niču veliki i zanimljivi vinogradi. Za sada malo manje od 8, a u budućnosti i do 20 hektara površine, pokrit će autohtone sorte. Neke se od njih sade na poseban, nerijetko zaboravljen starohrvatski način.

Ulaganje u vinogradarstvo na Šolti u ovom je trenutku vjerojatno najveće takvo u Hrvatskoj. Priču posebno zanimljivom čine ulagači - riječ je o jednoj kanadskoj obitelji.

U samo nekoliko tjedana, na obroncima otoka posađeno je oko 50 tisuća trsova.

- Sada to sve izgleda jednostavno i iako sve lijepo pripremljeno izgleda kao ova oranica, ali nekad davno je tu bila jedna divljina. Potreban je veliki entuzijazam i strast da mi to sve pronađemo. U početku je bilo dosta teško i neizvjesno, izazovno - rekao je za Regionalni dnevnik enolog Slaven Jelčić.

U dvije godine u vinograde i vinariju u Kaštelima uloženo je oko 15 milijuna eura. Projekt je počeo susretom enologa i bračnog para Young koji je svog sina, nekadašnjeg reprezentativca Kanade u bacanju diska, posjetio na treninzima u Splitu.

- Preko Google Eartha počeli smo pretraživati lokacije sa suhozidima te smo se fokusirali na veće parcele. Zaključili smo - ako je netko nekada raskrčio toliko zemlje, onda je sigurno riječ o kvalitetnom tlu - otkrio je Robert Young, vlasnik vinograda i vinarije.

- Zaljubio sam se u zemlju, a cijeli svoj život htio sam imati farmu. Kada smo otkrili Hrvatsku i njezine ljepote, bilo je jednostavno osmisliti život u njoj, i to smo zaista i učinili - nadovezao se Jordan Young, vlasnik vinograda i vinarije.

Na vinogradima će se, među ostalim, saditi babić, dobričić, grk i pošip. Oko 80 posto za sada posađenih trsova su 'divljake', kako se kaže u Dalmaciji, na koje će se kalemiti autohtone sorte.

- Starinski taj uzgoj i to zove se još račvasti uzgoj. Bled neki ga zovu starohrvatski znači to znači da loza raste slobodno. Nije na žici i razmaci su malo drukčiji. Ona se sadi dosta uže znači metar i 40 cm nam je razmak od reda do reda i metar je od veza do loze i ona će slobodno rasti - pojasnio je agronom Ante Zorić.

- Za razvoj otoka to sigurno znači puno, ponajprije kada se radi o investiciji. Otvorit će se neka nova radna mjesta i dobit ćemo još jedan brend - ustvrdio je načelnik Šolte Nikola Cecić-Karuzić.

Obnavljaju se stari i grade novi suhozidi. Cilj je posaditi 120 tisuća trsova. Za nekoliko godina po urodu se planira proizvesti najviše 200 tisuća boca vina.

A.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.