3 min. čitanja

FOTO Škabrnja... 31 godinu poslije...

FOTO Škabrnja... 31 godinu poslije...
Foto: MORH/T. Brandt

ŠKABRNJA - Kolonom sjećanja „Korak po korak“ i polaganjem vijenaca odana je počast i poštovanje žrtvama Škabrnje.

U Koloni sjećanja okupljeni su krenuli do Spomen-obilježja masovne grobnice gdje je zajednički vijenac u ime svih izaslanstava položilo izaslanstvo Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata. Na mjesnom groblju sv. Luke najviša državna izaslanstva, obitelji poginulih, predstavnici udruga, postrojbi koje su sudjelovale u obrani te gradova i županija, podno Središnjeg križa položila su vijence u spomen na škabrnjske žrtve.

Prsjetivši se kalvarije koju je prošla Škabrnja državni tajnik Branko Hrg u Koloni sjećanja iskazao je zahvalnost žrtvama Škabrnje istaknuvši:

- U koloni sjećanja prisjetili smo se svih onih koji su svoje snove, snagu, ljubav, svoj život darovali Škabrnji i Domovini koju nikada nisu prestali voljeti.

Načelnik općine Ivan Škaro rekao je da živote stradalih ne možemo vratiti te istaknuo važnost čuvanja uspomene na njih i podsjećanja uvijek iznova na ono što se ovdje dogodilo.

U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije za sve stradale u Domovinskom ratu misno slavlje predvodio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.

- Žrtva Škabrnje nije zaboravljena i danas se sjećamo sa zahvalnošću svih koji su dajući svoje živote, nama darovali slobodu i domovinu - rekao je mons. Puljić .

Podsjetio je na današnji dan prije trideset i jednu godinu u Škabrnji i Vukovaru koji je, rekao je, bio tužan i pun stradanja:

- Htjeli su uništiti našu kulturu i povijest, stravičnim zločinima ugasiti hrvatsku čežnju za slobodom. Ta čežnja samo je još više bujala i nisu je zaustavila ni stradanja koja su se dogodila u Vukovaru i Škabrnji. Svemu usprkos preživjeli smo nošeni snagom vjere i molitve. Sloboda je izvojevana s krunicom u ruci hrvatskih branitelja. Hrvatska je izdržala unatoč svima. Vukovar i Škabrnja ostali su simboli stradanja i bolan podsjetnik na sve žrtve dane za samostalnost i slobodu Hrvatske.

Počast žrtvama Škabrnje odali su izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Andro Krstulović Opara, izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske predvođeno potpredsjednikom Vlade i ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem, izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva unutarnjih poslova, predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici ratnih postrojbi i drugi.

Tijekom obrane mjesta poginulo je 36 hrvatskih branitelja, ubijeno je 54 civila, dok je od posljedica stradanja od minsko-eksplozivnih sredstava smrtno stradalo još šest osoba.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.