1 min. čitanja

Obilježena 100. godišnjica Brodogradilišta “Punat”

Obilježena 100. godišnjica Brodogradilišta “Punat”
Foto: Marina Punat

RIJEKA – Remontno brodogradilište “Punat” proslavilo je prvih 100 godina postojanja. Iako danas pruža uslugu remonta svih vrsta radnih plovila i plovila za razonodu, ovo brodogradilište nekad je bilo najpoznatije po gradnji drvenih brodova.

– Ovo je impresivna godišnjica, pogotovo kada znamo da su kvarnerska i hrvatska brodogradnja proteklih desetljeća prošla tešku poslovnu krizu. Na sreću, ta naša tradicijska industrija, koju je u cijelosti nosila i razvijala domaća pamet, uspjela se održati. Čestitam Vam što ste prepoznali potencijal nautičkog turizma na našem prelijepom Kvarneru te imali viziju i poduzetničku hrabrost za osnivanje jedne od prvih marina na hrvatskoj obali – izjavila je zamjenica župana Marina Medarić sudjelujući u programu obljetnice koja se slavila uz slogan „MOREmo“ u remontnoj hali brodogradilišta.

U sklopu svečanog programa predstavljena je i monografija o povijesti brodogradilišta, autora Dragutina Žica i Ksenije Čuline.

Uprava brodogradilišta najavila je i nova ulaganja u opremu za remont u vrijednosti od 150 milijuna kuna koja će, kažu, omogućiti rad na još većim brodovima uz najviše ekološke standarde.

Brodogradilište Punat osnovano je 1922. godine. Specijaliziralo se za drvene motorne jedrenjake, a osamdesetih godina prošlog stoljeća, puntarsko je brodogradilište najveće za gradnju drvenih brodova u Hrvatskoj. Danas brodogradilište pruža uslugu remonta svih vrsta radnih plovila i plovila za razonodu do 50 metara dužine.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.