2 min. čitanja

Obilježen Dan Istarske županije, u sjećanje na povijesne Pazinske odluke

Obilježen Dan Istarske županije, u sjećanje na povijesne Pazinske odluke
Foto: HTV screenshot

Dan Istarske županije obilježen je svečanom sjednicom Županijske skupštine u Pazinu, u sjećanja na Sabor istarskih narodnih predstavnika i Pokrajinskog narodnooslobodilačkog odbora za Istru koji su 25. i 26. rujna 1943. u Pazinu potvrdili odluke o sjedinjenju Istre s maticom Hrvatskom.

- Donošenju povijesnih Pazinskih odluka o izdvajanju Istre iz Kraljevine Italije i njenom sjedinjenju s domovinom Hrvatskom prethodile su najturbulentnije godine istarske povijesti - rekla je predsjednica Županijske skupštine Istarske županije Sandra Ćakić na svečanoj sjednici u pazinskom Spomen domu. Istaknula je kako je 1943. Istarski sabor tim odlukama "omogućio Istri novi početak, sasvim novu i svjetliju budućnost te odredio putokaz razvoja i slobode".

- U ovim vremenima pandemije, a nadamo se i post pandemije, agresije na Ukrajinu s izravnim posljedicama za naše društvo, stvorila se velika neizvjesnost koja testira naše granice, ljudske i naše vrijednosti - rekla je Ćakić. Naučili smo lekciju iz prošlosti i zato budimo stijena koja će obraniti i štititi slobodu, ljudski život i jednakost - dodala je.

Istaknuvši da je 25. rujan značajan dan u istarskoj povijesti istarski župan Boris Miletić kazao je da je pred svima puno neizvjesnosti, bilo da se govori o energetskoj krizi i drastičnom porastu cijena energenata ili o inflaciji koja posebno pogađa građane.

- Upravo u takvim vremenima, na nama čelnicima svih razina vlasti je još veća odgovornost u upravljanju jer su financijski kapaciteti ograničeni, a potrebe nadilaze realne mogućnosti proračuna. Veća su i očekivanja građana koji očekuju oslonac, čvrste i brze odluke te konkretna rješenja, i zato nam je potrebna stabilnost i suradnja, bez obzira na politički predznak - rekao je Miletić. Dodao je kako gospodarska ili bilo koja druga kriza ne smije nikad prerasti u krizu morala jer dogodi li se to, vraćamo se korak unatrag, nazadujemo kao čovječanstvo.

Prije sjednice istarske Županijske skupštine izaslanstva državnog vrha, Ureda predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade RH, te Istarske županije, grada Pazina i Saveza udruga antifašista Istarske županije položila su vijence u Parku narodnog ustanka kod Spomenika žrtvama fašizma, prenosi HRT.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.