2 min. čitanja

Obilježavanje 30. obljetnice pogibije branitelja u Komolcu i na Strinčjeri

Obilježavanje 30. obljetnice pogibije branitelja u Komolcu i na Strinčjeri
Foto: ACI / MUP

KOMOLAC – Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća danas je odana počast  14 branitelja Dubrovnika koji su smrtno stradali u najvažnijim bitkama koje su se prije 30 godina vodile u Komolcu i na Strinčjeri i koje su bile presudne za obranu Dubrovnika.

Prva polovica studenog 1991. godine, na dubrovačkom ratištu bila je jedno od najtežih i ključnih razdoblja obrane Grada. Bilo je to vrijeme kada su kulminirala neprijateljska nastojanja da Grad prisile na predaju i na taj način ga zauzmu.

Malobrojni, ali hrabri branitelji, pružali su žestok otpor brojnijoj i bolje naoružanoj neprijateljskoj vojsci. I danas se pitamo, kako je moguće da su uspjeli pobijediti taj neprijateljski stroj koji nas je nemilosrdno gazio. Odgovor možda leži u činjenici da je njihovo glavno oružje bilo srce koje je kucalo za Domovinu i hrabrost koja se u stvari niti ne može opisati.

U tim ključnim bitkama obrane Grada svoje mlade živote u Komolcu su položili  Ivo Botica, Pero Nenada, Miho Klečak i Mario Mandić.

Foto: MUP

Počast je odana i na Strinčjeri gdje su živote položili Mladenko Čavara, Mato Damjanović, Mario Matana, Zdenko Baričević, Tomislav Bender, Ante Jerko Landikušić, Božo Merčep, Ivan Raič, Siniša Tkalec i Vladimir Vuković.

Njihova žrtva je bila čista i herojska i zato nikada ne smije biti zaboravljena.

U ime Policijske uprave dubrovačko-neretvanske vijenac i svijeću je položio zamjenik načelnika Miro Bajo sa svojim suradnicima Nikolom Nalbanijem i Matom Udženijom.

Foto: MUP

Osim njih, cvijeće i svijeće su položili članovi obitelji, izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja Dinko Tandara, predstavnici Županije dubrovačko-neretvanske, predstavnici Grada Dubrovnika, članovi Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Dubrovnik, članovi Udruge udovica branitelja Domovinskog rata Dubrovnik, predstavnici Udruge Specijalne jedinice policije Grof, pukovnije vojne policije oružanih snaga RH, Udruga veterana 73. bojne vojne policije Split, Udruga dragovoljaca branitelja Podstrana i  Udruga HVIDR-a Dubrovnik.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.