3 min. čitanja

Obilježavanje 140 godina Poljoprivredne škole Poreč, najstarije srednje škole u Istri

Obilježavanje 140 godina Poljoprivredne škole Poreč, najstarije srednje škole u Istri
Foto: Grad Poreč

POREČ - Na svečanoj sjednici u povodu obilježavanja 140 godina od početka nastave u poljoprivrednoj školi u Poreču, koja danas djeluje u sklopu Srednje škole Mate Balote, u gradskom kazalištu okupili su se uzvanici, sadašnji i bivši učenici i nastavnici škole, predstavnici gradskih i županijskih ustanova i tvrtki koje su pomagale radu škole.

Porečka škola je najstarija srednjoškolska ustanova u Istarskoj županiji, i danas najpoznatija kao poljoprivredna škola. Uz ovaj program u ustanovu uključeni i učenici u sektoru ekonomije i gimnazijskim programima.

Osnivanje poljoprivredne škole 188. godine u Poreču potaknuto je odlukom Istarskog sabora koji je uočio probleme koji su nastali pojavom bolesti vinove loze koja je prijetila egzistenciji tadašnjih poljoprivrednih nasada u regiji, ali i širem okruženju. S obzirom na to da je poljoprivreda tada bila primarna gospodarska grana, edukacija poljoprivrednika u toj borbi bila je vrlo značajna, a jedan od načina borbe bila je i proizvodnja novog genetskog materijala i sadnica koje su otporne na bolest.

Osim edukacije i proizvodnje sadnica vinove loze, profesori su se bavili i znanstvenim radom, o čemu svjedoče i brojni znanstveni radovi iz tog doba. U ovom dugom razdoblju niza godina, mijenjale su se tehnološke, ali i gospodarske prilike.

- Danas učenici poljoprivrednih programa smjera agrotehničar imaju niz suvremenih strukovnih predmeta, koji im daju osnovu za rad u struci i njihov daljnji profesionalni razvoj. Da bi se mogao primjenjivati suvremeni pristup, u proteklom razdoblju obnovili smo opremu poljoprivrednog programa iz fondova EU, Istarske županije, Ministarstva poljoprivrede, kojim se potiče strukovno obrazovanje. Izuzetno smo ponosni da je iz naše škole potekao niz uglednih osoba od znanstvenika u području poljoprivrede do najistaknutijih poljoprivredni proizvođača čiji su proizvodi zapaženi ne samo na razini Istarske županije i Hrvatske, nego i poznati po svojim proizvodima i brendovima u svjetskim razmjerima - rekao je ravnatelj škole Krešimir Bronić.

Na svečanosti je sudjelovao i istarski župan Boris Miletić, koji je podsjetio na ulaganja u poljoprivrednu infrastrukturu poput sustava navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka i velikih poljoprivrednih manifestacija poput Vinistre i ovogodišnjeg Concours mondial de Bruxelles.

- Istra i Poreč su brend, ali taj brend čini upravo i naša poljoprivredna škola i naši poljoprivredni proizvodi. Mi smo naprosto premali da bi bili prosječni, zato moramo raditi na vrhunskim proizvodima, po čemu smo i prepoznati - rekao je Miletić.

- Kroz 140 godina postojanja na istom mjestu, na istom brdu u istom gradu, mijenjale su se države, jezici, politike, nastavni predmeti, istraživanja, nazivi i tehnologija, ali porečka poljoprivredna škola održala je kontinuitet i bila i ostala mjesto koje je iznjedrilo stotine stručnjaka koji su svojim znanjem doprinijeli razvoju poljoprivrede u Istri i šire - rekao je porečki gradonačelnik Loris Peršurić, i sam bivši učenik ove škole, te je pozvao osnivača – Istarsku županiju, da pomogne u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa kako bi dodatno jačanje škole u budućnosti bilo još lakše. Zahvalio je svim djelatnicima na doprinosu kroz godine, zbog kojeg je ova škola toliko i cijenjena.

Povodom 140 godina škole dodijeljena su i priznanja Istarskoj županiji i nadležnom odjelu, Gradu Poreču-Parenzo, Gracianu Prekalju – bivšem učeniku i profesoru te dugogodišnjem članu školskog odbora, kao i profesorici Branki Kalčić. Zahvalnice su uručene i umirovljenim djelatnicima škole – profesorima Tei Demarki, Tomislavu Kordiću, Antonu Malnaru, Ljubici Maričić, Germide Minozzi, Nadi Peršurić, Branki Proesnici, Đurđici Bonaci i Branki Temimović, kao i tvrtkama i pojedincima koji pomažu u realizaciji programa poljoprivredne škole.

Svečanost su svojim nastupima uljepšali bivši učenici Mateo Antolović s izvedbom Balotine „Koze“ i Marina Žužić sa svojom pjesmom “Sutra me ne zanima“, te učenici Elvis Roša sa svojim video-uratkom o povijesti škole i harmonikaši Aleks Brajković, Toni Jermaniš, Erik Kraljević i Martin Šepić, dok je u foajeu predstavljena izložba portreta Mate Balote i Carla Huguesa kao i prigodni obljetnički godišnjak.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.