1 min. čitanja

Obersnel: Povijesni revizionizam je opasan, a izjava Tajanija van svake pameti!

RIJEKA – Povodom izjava predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija o “talijanskoj Istri i Dalmaciji”, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel obraća se sljedećim priopćenjem:

“Izjava predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija je pogrešna i skandalozna i bilo kakve insinuacije da su Dalmacija i Istra talijanske van je svake pameti. Ovakvo olako svojatanje teritorija neke države ne bi smjelo biti dozvoljeno nikom, posebno ne osobama na čelu Europske unije, saveza koji se, među ostalim, temelji i na suverenosti svih država koje ga čine. Upravo zato očekujem žestoku reakciju Vlade, Sabora i svih hrvatskih zastupnika u EU parlamentu.

Kao gradonačelnik Rijeke koja je uz Istru i Dalmaciju također nekada bila pod okupacijom fašističke Italije, ali i kao građanin Republike Hrvatske, najoštrije osuđujem ovaj istup predsjednika Europskog parmalmenta.

Treba reći i da današnji Tajanijev istup jasno pokazuje kako je povijesni revizionizam opasna kategorija te se nadam da će ovaj primjer upaliti lampice u glavama hrvatskih revizionista koji uporno pokušavaju revidirati povijest te NHD i ustaški pokret prikazati kao kakve simpatične domoljube i borce za hrvatsku državu. Jer upravo je ustaški poglavnik Ante Pavelić, u zamjenu za potporu u dolasku na vlast, tadašnjoj talijanskoj fašističkoj vlasti prepustio veći dio hrvatske obale, a Tajani se danas očito referira upravo na to razdoblje. No, Istra i Dalmacija nisu talijanske još od Drugog svjetskog rata kada su ih Hrvatskoj u krvavim bitkama vratili partizani. I bez obzira na Tajanijeve insinuacije, tako će i ostati.”, navodi u priopćenju gradonačelnik Rijeke Obersnel.

PROČITAJTE JOŠ: Odgovor na talijansko posezanje hrvatskog Jadrana: Tuđe nećemo, svoje ne damo!

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.