O sudjelovanju HRM-a u NATO vježbi, Plenković doznao na stranom nosaču aviona, a odgovor MORH-a je ponižavajući

Jeste li znali da su hrvatske snage sudjelovale u NATO vježbi “Neptune Strike 2022” u Jadranu? Ne brinite, niste jedini. Naime, hrvatskom ministru obrane Mariju Banožiću i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću informaciju o tijeku vježbe i njenoj uspješnosti dostavili su ovog tjedna sa stranog broda u našim vodama, i ispred naše luke Split.

Želite li doznati bilo što o aktivnostima Hrvatske ratne mornarice, često treba potezati strane izvore (pa čak i američku ambasadu!), koji su daleko bolje upućeni u događanja, nego hrvatsko Ministarstvo obrane, čija je pak naslovna stranica spomenik liku i djelu ministru Mariju Banožiću.

Naslovnica MORH-a spomenik ministru obrane

Zašto na stranicama MORH-a ne možemo pronaći apsolutno ništa o međunarodnoj NATO vježbi u Jadranu, u kojoj su sudjelovali i naši pripadnici “Neptune Strike 2022“? I zašto nismo dobili niti jedno priopćenje o tome? Ovo su pitanja koja smo poslali na adresu Ministarstva obrane.

Naprotiv, o ovoj vježbi saznali smo iz stranih medija i pojedinih specijaliziranih portala.

– Imali smo prigodu čuti neposredna iskustva i ocjenu vježbe Neptun Strike koju je NATO imao ovdje u Jadranu, u kojoj su kao saveznici sudjelovali i pripadnici Hrvatske ratne mornarice i Hrvatske vojske. Visoke su ocjene kvalitete doprinosa naših snaga i interoperabilnosti hrvatskih vojnika s drugim saveznicima – kazao je prije 4 dana premijer Andrej Plenković prilikom posjeta nosaču zrakoplova USS Harry Truman u Splitu.

Zanimalo nas je i je li moguće da premijera i ministra obrane o sudjelovanju naših snaga u vježbama koje se događaju u našem dvorištu, izvještavaju visokorangirani časnici strane vojske?

Foto: MORH / Screenshot – U crvenim kvadratićima su vijesti o ministru obrane Mariju Banožiću, na naslovnoj stranici Ministarstva obrane RH

Sramotni odgovori službe za odnose s javnošću

Tri dana trebalo je Banožićevoj PR službi, da između odabira najboljih kuteva selfija za društvene mreže i naslovnicu web stranice MORH-a, slože tek jednu i to doista ponižavajuću rečenicu odgovora:

– Vezano za Vaš upit, obavještavamo Vas kako se dinamika izvještavanja i objavljivanja o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u međunarodnim obučnim aktivnostima i događajima definira u dogovoru sa saveznicima i partnerima iz NATO-a i Europske unije – kazali su.

Foto: Facebook

I to je to od MORH-a koji je nekad bio temeljitiji u javnim priopćenjima, kad su vježbovne aktivnosti Oružanih snaga Republike Hrvatske u pitanju. Ako želite saznati što nam radi Hrvatska vojska, daleko više ćete podataka pronaći u specijaliziranom portal Obris, čiji analitičar Igor Tabak za Morski HR ne krije razočaranje.

– Nije mi ni jasno ni shvatljivo… a nije ni normalno da zadnjih mjeseci naš portal, praktično pa mali blog dvoje zaljubljenika u vojne teme, svako malo ima vijesti o djelovanju Oružanih snaga RH o kojima sustav ne nalazi za shodno reći ništa… ili, još bolje, nešto objavi kad prvo članak vide kod nas. Da ne spomenem povremenu taktiku da, kad zaprime novinarsko pitanje – odgovor na naše pitanje objave svima u formi priopćenja – pojašnjava Tabak način na koji MORH danas nažalost funkcionira i identično kako je danas na pitanje koje je poslao Morski HR, o iskrcavanju vojske i vojne tehnike na Mljet, dobio službeno priopćenje.

O NATO vježbi u Jadranu “Neptun Strike 22”, koja se odvijala početkom veljače, dakle prije posjeta nosača USS Harry S. Truman Splitu, detaljno je pisao Obris OVDJE, a iz MORH-a se nisu udostojili odgovoriti niti to da su u njoj sudjelovale i Oružane snage Republike Hrvatske, i to sa svojim kontrolorima bliske zračne potpore (JTAC) koji su uvježbavali integraciju djelovanja zrak-zemlja.

Foto: Facebook

Naprotiv, i kad smo poslali upit MORH-u, kao i danas, naslovna stranica vrišti gotovo isključivo o kretanjima samog ministra obrane. Kao da su Oružane snage, koje rade iznimno složene međunarodne zadaće, tek nevažni pijuni, o kojima ne treba pisati, a interes javnosti vezan isključivo za ego Plenkovićevog ministra.

J.G.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO Plenković sišao s ‘Trumana’ pun dojmova: “Posjet je dokaz kvalitete strateških odnosa Hrvatske i SAD-a”