2 min. čitanja

NATO U JADRANU Američki nosač aviona USS Harry S. Truman usidrit će se pred Splitom

NATO U JADRANU Američki nosač aviona USS Harry S. Truman usidrit će se pred Splitom
Foto: Youtube / Screenshot

SPLIT – Američki nosač aviona USS Harry S. Truman i norveška fregata Fridtjof Nansen u petak će se usidriti pred Splitom, izvijestili su iz američkog veleposlanstva.

Iz ambasade navode da se radi o “rutinskom posjetu” kakvu jačaju obrambena partnerstva između SAD-a i ključnih saveznika i partnera širom svijeta, te omogućavaju mornarima da iskuse druge kulture i predahnu od zahtjevnog posla.

“Ovo je uzbudljiva prilika za posade Harrya Trumana i Fridtjof Nansena da upoznaju hrvatske ljude te upoznaju hrvatsku povijest i krajaobraz”, rekao je viceadmiral Curt Renshaw, zapovjednik skupine 8, čiji je glavni brod upravo Harry Truman.

“Nedavno smo sudjelovali u vojnoj vježbi Neptune Strike 22 s Hrvatskom, našom saveznicom iz NATO-a i veselimo se što ćemo provesti neko vrijeme na obali s našim domaćinima”, dodao je.

”Posjet Splitu bit će prilika našim mornarima da iskuse što Hrvatska ima za ponuditi te će ojačati odnose s hrvatskim građanima. Uz to, naši mornari će imati priliku sudjelovati u događaju organiziranom u splitskom domu Maestral za nezbrinutu djecu, ali i posjetiti razne prirodne ljepote tijekom organiziranih tura”, stoji u priopćenju iz američke ambasade.

– Posjet Splitu bit će još jedna jedinstva prilika da naši mornari budu nagrađeni izlaskom, a u isto vrijeme će dokazati našu posvećenost američkim partnerima i saveznicima u Jadranu – rekao je kapetan Gavin Duff, zapovjednik američkog nosača aviona.

Ministar obrane Mario Banožić na sjednici Vlade istaknuo je u četvrtak kvalitetnu suradnju s američkim saveznicima i partnerima.

– Radi se o rutinskom posjetu radi logističke dopune i odmora posade broda. To će biti prilika za razgovor s našim američkim saveznicima, partnerima, za jednu snažnu podršku koja će biti potvrđena i na taj način – rekao je Banožić, a u izjavi novinarima prije sjednice potvrdio je da će posjetiti brod 14. veljače.

Suradnja s američkom mornaricom je intenzivna, dodao je i podsjetio na održavanje njihovih brodova u brodogradilištu “Vikor Lenac”.

Veleposlanstvo SAD-a je Ministarstvu vanjskih i europskih poslova dostavilo notu kojom je zatražilo odobrenje za uplovljavanje za USS “Harry S. Truman”, a Vlada je odobrenje dala sukladno odredbama pomorskog zakonika.

Podsjetimo, Američki nosač zrakoplova USS Harry S. Truman nalazi se na čelu borbene skupine koja je pod operativnom kontrolom NATO-a. Nalazi se u Jadranu radi koordiniranih pomorskih vježbi, obuke za protupodmorničko ratovanje i obuke za napade dalekog dometa.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Američki nosač zrakoplova u Jadranskom moru
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.