2 min. čitanja

Novootkriveni 50-metarski asteroid mogao bi se blizu Zemlje naći za dvadesetak godina

Novootkriveni 50-metarski asteroid mogao bi se blizu Zemlje naći za dvadesetak godina
Foto: Unsplash / Ilustracija

SVIJET - Astronomi su prije otprilike dva tjedna otkrili novi asteroid za koji se, prema sadašnjim izračunima putanje, predviđa da bi se mogao naći u velikoj blizini Zemlje za 23 godine.

Novi asteroid koji kruži Sunčevim sustavom otkrili su 26. veljače 2023. astronomi u Čileu.

Asteroid je dobio oznaku 2023 DW, a procijenjen mu je promjer od oko 50 metara, što ga čini objektom na razini onoga koji je pogodio Zemlju 1908. u događaju poznatome kao Tunguska ili Velika Sibirska eksplozija.

Kada je otkriven, 2023 DW bio je udaljen oko 10 milijuna kilometara od Zemlje, a prve kalkulacije njegove putanje otkrile su da bi u narednim desetljećima mogao postati daleko opasniji nego je danas.

Naime, prve procjene njegove orbite ukazuju na vjerojatnost udara navedenog objekta u Zemlju 132 puta veću od ostalih asteroida.

Izračuni pokazuju da je najveća vjerojatnost njegovog udara u naš planet na Valentinovo, 14. veljače, 2046. Nakon toga, ako nas promaši, i narednih će deset godina 'navraćati' u naše kozmičko susjedstvo oko tog datuma.

Šansa da 2023 DW u Zemlju udari 2046. godine procijenjena je na 1:560. Izračun daje projiciranu udaljenost od Zemlje, na datum 14. veljače, od 1,84 milijuna kilometara, uz mogućnost pogreške ±13 milijuna km, piše Bug.hr.

Daljnje praćenje asteroida dat će i preciznije podatke u narednim mjesecima i godinama. Iako razloga za zabrinutost nema, asteroid 2023 DW trenutno se nalazi na vrhu ljestvice onih koji Zemlji prijete opasnijim udarom u narednih stotinu godina.

Srećom, čak i ako se pokaže da nam prijeti udar ovog asteroida za više od dva desetljeća, NASA ima aktualne podatke o misiji skretanja jednog asteroida s putanje koji su ih ohrabrili, pa sada kažu da bi imalo smisla, uz dovoljno rano upozorenje, lansirati misiju koja bi kinetičkim udarom mogla spasiti Zemlju od izravnog sudara.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Jesmo li sposobni predvidjeti asteroid na vrijeme da nešto poduzmemo?
Otkriće asteroida samo nekoliko dana prije prelijetanja pored Zemlje, iako nije predstavljao prijetnju čovječanstvu, ukazuje na slijepu točku u našoj sposobnosti predviđanja mogućih katastrofa. NASA je godinama davala prioritet otkrivanju mnogo većih i egzistencijalno opasnijih asteroida o…
Preko Velebita i Paga sinoć preletio meteor: “Bio je sjajan poput mladog Mjeseca!” | | Morski HR
Hrvatski astronomski savez objavio je da je sinoć preko Paga preletio meteor sjajan poput mladog mjeseca. - Obzirom na brojne dojave i upite građana, želimo izvijestiti da je večeras iznad
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.