3 min. čitanja

Jesmo li sposobni predvidjeti asteroid na vrijeme da nešto poduzmemo?

Jesmo li sposobni predvidjeti asteroid na vrijeme da nešto poduzmemo?
Foto: Unsplash / Ilustracija

SVIJET - Otkriće asteroida samo nekoliko dana prije prelijetanja pored Zemlje, iako nije predstavljao prijetnju čovječanstvu, ukazuje na slijepu točku u našoj sposobnosti predviđanja mogućih katastrofa.

NASA je godinama davala prioritet otkrivanju mnogo većih i egzistencijalno opasnijih asteroida od 2023 BU, malog kamena koji je u četvrtak proletio oko 3.500 kilometara od površine Zemlje, što je udaljenost bliža od nekih satelita.

Da je krenuo prema Zemlji, bio bi smrvljen u atmosferi, a samo mali fragmenti mogli bi dospjeti do površine. 2023 BU među manjima je u skupini koja obuhvaća asteroide promjera od 5 do 50 metara koja također uključuje one veličine olimpijskog bazena.

Objekte te veličine teško je otkriti sve dok se ne približe Zemlji što otežava pripremu za neki koji bi mogao napraviti štetu na naseljenom području, piše Reuters.

Vjerojatnost da će stijena te veličine (meteor) nakon ulaska u atmosferu udariti u Zemlju, prilično je niska. NASA procjenjuje da će petmetarski meteor pogoditi Zemlju jednom godišnje, a onaj od 50 metara jednom u tisuću godina.

Astronomi trenutno nemaju mogućnost vidjeti da takav kamen 'cilja' Zemlju sve do nekoliko dana prije samog udara.

- Ne znamo gdje se nalazi većina asteroida koji mogu uzrokovati lokalna i regionalna razaranja - kazao je znanstveni Terik Daly.

Dvadesetmetarski meteor koji je eksplodirao 2013. iznad Čeljabinska u Rusiji događa se jednom u 100 godina, navodi NASA-in Laboratorij za mlazni pogon. Stvorio je udarni val koji je razbio desetke tisuća prozora i prouzročio štetu od 33 milijuna dolara, a nitko ga nije uočio prije ulaska u Zemljinu atmosferu.

- Koliko prirodnih opasnosti postoji u pogledu kojih bismo zapravo za milijardu dolara mogli nešto učiniti i spriječiti ih? Nema ih mnogo - smatra Daly čiji je znanstveni rad usmjeren na obranu Zemlje od opasnih asteroida.

Jedna od velikih nadogradnji NASA-inog arsenala za detekciju asteroida bit će NEO Surveyor, 1,2 milijarde dolara vrijedan teleskop koji će se lansirati na udaljenost od gotovo 1,6 mlijuna kilometara od Zemlje i nadzirati široko polje asteroida. Obećava značajnu prednost u odnosu na današnje zemaljske teleskope koje ometaju dnevna svjetlost i Zemljina atmosfera.

Novi teleskop pomoći će NASA-i da ispuni cilj koji je zadao Kongres 2005. - detektirati 90 posto ukupne očekivane količine asteroida većih od 140 metara ili onih dovoljno velikih da unište prostor jedne regije ili cijelog kontinenta.

- Sa Surveyorom se stvarno usredotočujemo na pronalaženje jednog asteroida koji bi mogao izazvati velike posljedice za mnoge ljude - smatra Amy Mainzer, glavna istraživačica NEO Surveyora. Dodaje da također imamo zadatak dobiti kvalitetnu statistiku o manjim objektima, sve do veličine objekta iz Čeljabinska.

Detekcija asteroida dobila je veći značaj prošle godine nakon što je NASA-ina svemirska letjelica veličine hladnjaka udarila u asteroid kako bi testirala njezinu sposobnost da izbaci potencijalno opasnu svemirsku prijetnju s putanje sudara sa Zemljom.

Uspješna demonstracija, nazvana Test dvostrukog preusmjeravanja asteroida (DART), prvi je put potvrdila mogućnost obrane planeta.

- NEO Surveyor je od najveće važnosti, pogotovo sada kada znamo od DART-a da stvarno možemo učiniti nešto po tom pitanju - ističe Daly.

- Moramo pronaći te asteroide - zaključuje.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Novootkriveni komet će se približiti Suncu prvi put nakon 50.000 godina, evo kad će se moći vidjeti
Nedavno otkriveni komet C/2022 E3, približit će se idućih tjedana Suncu, prvi put nakon 50.000 godina i možda će biti vidljiv golim okom krajem siječnja. Maleni komet sastavljen od stijenja i leda, promjera oko 1 km, otkriven je u ožujku 2022. programom Zwicky Transient Facility (ZTF) koji se
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.