2 min. čitanja

Novo potonuće kod Tunisa - nestalo preko 30 migranta

Novo potonuće kod Tunisa - nestalo preko 30 migranta
Foto: Pixabay / Ilustracija

SVIJET - Najmanje 34 migranta vode se kao nestala nakon što je još jedan brod potonuo kod Tunisa. To je peti brod koji je potonuo u dva dana.

Pet je ljudi poginulo kada su se četiri broda prevrnula u blizini obale Sfaxa u srijedu i četvrtak. Osamdeset četiri osobe su spašene, a više od 30 se još uvijek vodi kao nestalo.

Tuniska obala postala je glavno polazište za ljude koji bježe u Europu, a učestalost pokušaja prelaska značajno se povećala posljednjih mjeseci, posebice u Italiju. Naime, neki dijelovi tuniske obale udaljeni su samo 150 kilometara od talijanskog otoka Lampeduse.

Talijanska premijerka upozorava da će broj migranata koji pristižu na europske obale nastaviti rasti ne dođe li do veće potpore krizom razorenom Tunisu. Giorgia Meloni pokrenula je to pitanje na sastanku europskih čelnika, prenosi CGTN.com.

- Možda nisu svi svjesni rizika s kojima se suočavamo u vezi sa situacijom u Tunisu i potrebe za podrškom stabilnosti u zemlji koja ima ozbiljne financijske probleme - rekla je.

- Ako se tim problemima ne pozabavimo na pravi način, riskiramo pokretanje vala migracija koji je objektivno bez presedana - dodala je. Meloni želi što hitnije postizanje sporazuma kako bi se Tunis financijski stabilizirao.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

U više spasilačkih akcija na talijansku obalu prebačeno preko 1000 migranata
Nakon nekoliko subotnjih spasilačkih akcija talijanske obalne straže u nemirnim vodama nedaleko obale Kalabrije, spašeno je preko 1000 migranata. U subotu je u obalni grad Reggio Calabria brod talijanske obalne straže prevezao 584 migranta. Drugi brod obalne straže dopratio je prepuni rib…
U brodolomu kod Italije poginulo 59 migranata, među njima 12 djece
Najmanje 59 migranata poginulo je, među kojima dvanaestero djece u nesreći brodice s migrantima na jugu Italije, objavile su tamošnje vlasti najnovije podatke u nedjelju no očekuju da bi broj žrtava mogao rasti. Nesreća je ponovno otvorila raspravu o migracijama u Europi, posebno u Italiji gdje je…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.