2 min. čitanja

U više spasilačkih akcija na talijansku obalu prebačeno preko 1000 migranata

U više spasilačkih akcija na talijansku obalu prebačeno preko 1000 migranata
Foto: Unsplash / Ilustracija

ITALIJA - Nakon nekoliko subotnjih spasilačkih akcija talijanske obalne straže u nemirnim vodama nedaleko obale Kalabrije, spašeno je preko 1000 migranata.

U subotu je u obalni grad Reggio Calabria brod talijanske obalne straže prevezao 584 migranta. Drugi brod obalne straže dopratio je prepuni ribarski brod s 487 osoba u luku Crotone. Nedaleko Sicilije potom je spašeno oko 200 migranata.

Od srijede je u Italiji spašeno više os 4.000 migranata, dok je 2022. tijekom cijelog ožujka spašeno 1.300 migranata, prenosi Reuters.

U četvrtak je samo na Lampedusu stiglo čak 1.869 migranata, objavila je novinska agencija ANSA, uz komentar da je riječ o rekordnom broju iskrcanih migranata u jednom danu.

Pronađeno je tijelo djevojke iz brodoloma 26. veljače kod Kalabrije pa je broj mrtvih porastao na 74, dok se mnogi migranti još vode kao nestali. Državno tužiteljstvo istražuje jesu li vlasti poduzele sve potrebno u sprečavanju katastrofe.

Premijerka Giorgia Meloni odbacuje optužbe i krivnju svaljuje na krijumčare ljudima. Brodove nevladanih udruga jnaziva 'taksi službom za prijevoz migranata'.

Njezina vlada zaprijetila je krijumčarima strožim zatvorskim kaznama te obećala da će spriječiti i obustaviti njihovo protuzakonito prebacivanje plovilima, istodobno otvarajući legalne migracijske kanale.

Od početka 2023. u Italiju je ušlo oko 17.000 migranata. Za usporedbu, u istom razdoblju prošle godine, ušlo ih je 6.000.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

U brodolomu kod Italije poginulo 59 migranata, među njima 12 djece
Najmanje 59 migranata poginulo je, među kojima dvanaestero djece u nesreći brodice s migrantima na jugu Italije, objavile su tamošnje vlasti najnovije podatke u nedjelju no očekuju da bi broj žrtava mogao rasti. Nesreća je ponovno otvorila raspravu o migracijama u Europi, posebno u Italiji gdje je…
Humanitarne organizacije spasile 110 migranata u Sredozemlju
Humanitarne organizacije Liječnici bez granica (MSF) i SOS Méditerranée objavile su da su spasile 110 migranata u blizu libijske obale. Ljudi su bili nagurani na čamce na napuhavanje u međunarodnim vodama središnjeg Sredozemnog mora, objavile su te organizacije na Twitteru. 🔴 UPDATE Another boat…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.