1 min. čitanja

Novo plovilo Parka prirode Lastovsko otočje nosit će ime po najsjevernijem otočiću arhipelaga

Novo plovilo Parka prirode Lastovsko otočje nosit će ime po najsjevernijem otočiću arhipelaga
Foto: Marko Lorenzo Blaslov

Početkom veljače ove godine Park prirode Lastovsko otočje pozvao je javnost da pošalju prijedlog imena višenamjenskog plovila koji je trenutno pri kraju posljednje faze izgradnje. Stiglo je dosta prijedloga, a odabrano je i ime prema jednom od njih.

Plovilo (radni brod) će služiti za provedbu istraživanja i praćenja stanja (monitoring) značajnih, zaštićenih i ugroženih morskih vrsta i staništa, provođenje pravovremene i učinkovite intervencije uklanjanja i sprječavanja onečišćenja mora, uklanjanje glomaznog otpada iz podmorja, monitoring otpada i mikroplastike, edukaciju djece osnovnoškolske dobi s Lastova, ali i prezentaciju rezultata istraživanja i monitoringa.Sredstva za financiranje ovog projekta odobrena su na natječaju u okviru u Mjere 1.1. jačanje zaštite prirodnih resursa kao preduvjeta održivog razvoja iz lokalne razvojne strategije u ribarstvu 2014. – 2020. FLAG-a Južni Jadran.

Foto: Marko Lorenzo Blaslov

Nakon 113 komentara objave na Facebooku i 27 komentara objave na Instagramu, sastavljena je lista predloženih imena te je provedeno glasanje među djelatnicima Parka. Prema glasovima djelatnika nagrade će se dodijeliti Stjepan Jurica za prijedlog DRAŠAN, Anita Krnčević Ivelja i Dubravka Hum za prijedlog SAPLUN i Kardi Županić za prijedlog TAJAN.

Najviše glasova dobilo je ime TAJAN te je odlučeno da će se višenamjensko plovilo zvati po ovom otočiću i svjetioniku koji određuje najsjeverniju točku granica Parka prirode „Lastovsko otočje“.

Nabavka plovila sufinancirana je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.