2 min. čitanja

Novo istraživanje potvrdilo: Mediteranska prehrana smanjuje rizik od srčanih bolesti i smrti kod žena za gotovo 25%!

Novo istraživanje potvrdilo: Mediteranska prehrana smanjuje rizik od srčanih bolesti i smrti kod žena za gotovo 25%!
Foto: Pixabay

U najnovijoj studiji znanstvenici su potvrdili da konzumiranje mediteranske prehrane može značajno smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i smrti kod žena, za gotovo 25%.

Ovi nalazi, s obzirom na spol ispitanika i njihovih prehrambenih navika, su ustvari rijetki takve vrste i sugeriraju da će biti potrebno više istraživanja specifičnih upravo za spol, kako bi se potvrdila ovakva praksa za zdravlje srca, piše Knowridge Science Report.

Foto: Pixabay

Srčane bolesti vodeći su uzrok smrti kod žena širom svijeta

Iako je zdrava prehrana jedan od bitnijih aspekata prevencije, većina kliničkih ispitivanja uključivala je ustvari malo žena, a trenutne smjernice o smanjenju rizika od srčanih bolesti ne razlikuju se baš ovisno o spolu.

Kako bi to ispravili, znanstvenici su pregledali studije koje su proučavale utjecaj mediteranske prehrane na kardiovaskularno zdravlje žena i rizik od smrti.

Mediteransku prehranu karakteriziraju cjelovite žitarice, povrće, voće, mahunarke, orašasti plodovi i ekstra djevičansko maslinovo ulje, uz umjerenu konzumaciju ribe i nisku do umjerenu konzumaciju vina, crvenog/prerađenog mesa, mliječnih proizvoda, životinjske masti i prerađene hrane.

Foto: Pixabay

Analiza je uključivala 16 studija provedenih u SAD-u i Europi u kojima je sudjelovalo preko 700.000 žena u dobi od 18 i više godina.

Rezultati su pokazali da je pridržavanje i konzumiranje mediteranske prehrane povezano s čak 24% manjim rizikom od srčanih bolesti i 23% manjim rizikom od smrti od bilo kojeg uzroka kod žena!

Studija je pokazala da je rizik od koronarne bolesti srca bio 25% manji, a rizik od moždanog udara također je bio manji, iako ne u tolikom postotku.

Znanstvenici su ipak objasnili da su sve analizirane studije bile opservacijske i oslanjale su se na upitnike o učestalosti hrane koje su ispitanici sami prijavili.

Međutim, antioksidativni i crijevni mikrobiom mediteranske prehrane na upale i kardiovaskularne čimbenike rizika mogli bi objasniti uočene asocijacije.

Znanstvenici su naveli da različite komponente mediteranske prehrane, kao što su polifenoli, nitrati, omega-3 masne kiseline, povećan unos vlakana i smanjeno glikemijsko opterećenje, mogu pridonijeti boljem zdravlju srca te smanjenju rizika za srčana oboljenja.

Međutim, mehanizmi koji objašnjavaju spolno specifičan učinak mediteranske prehrane na kardiovaskularne bolesti i smrt ipak ostaju dosta nejasni.

Potrebno će biti ipak više istraživanja specifičnih za spol kako bi se riješio taj jaz u znanju i ojačala saznanja o potrebi za preventivnim mjerama, poput mediteranske prehrane, kako bi se do kraja iskristalizirali čimbenici rizika od upale i srčanih bolesti.

Istraživanje je provela Anushriya Pant i dr. i objavljena u časopisu Heart.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.