3 min. čitanja

Novi Uljanik u pola godine 'natukao' 16,6 milijuna kuna gubitaka

Novi Uljanik u pola godine 'natukao' 16,6 milijuna kuna gubitaka
Foto: HRT / Screenshot

Tone li pulsko brodogradilište? Višemilijunski gubitci bit će jedna od tema Skupštine društva na kojoj bi trebali prisustvovati njezini članovi: tvrtke Metal Marine i Motortech Consulting, Uljanik Brodogradilište u stečaju, Republika Hrvatska i UTP – Uljanik tehnički plinovi. U potpunosti je dovršena samo jedna novogradnja – trup za plutajuću kuću ugovoren lani u srpnju s društvom Brid iz Pule, vlasnika Danijela Birgmajera, a za iznos od 36 tisuća eura.

U prvih šest mjeseci ove godine 'novi' Uljanik, Uljanik Brodogradnja 1856, poslovao je s čak 16,6 milijuna kuna gubitaka. To je povećanje od četiri puta u usporedbi istim razdobljem prošle godine, kada je to društvo ostvarilo 4,1 milijuna kuna gubitaka, dok je zadnji dan lanjske godine, 2021., završilo s 13,4 milijuna kuna gubitaka, piše Istra24.

Prihodi rastu, ali nisu dovoljni


Višemilijunski gubitci bit će jedna od tema sutrašnje Skupštine društva na kojoj bi trebali prisustvovati njezini članovi: tvrtke Metal Marine i Motortech Consulting, Uljanik Brodogradilište u stečaju, Republika Hrvatska i UTP – Uljanik tehnički plinovi. Na Skupštini će se tražiti i rješenje, odnosno donošenje odluke o pokriću gubitka za 2021. godinu.

Direktor Samir Hadžić izvješćuje da ukupni prihodi nastavljaju rasti „te su u prvom polugodištu 2022. godine ostvareni u visini od 37,9 milijuna kuna, što predstavlja više nego četverostruko povećanje u odnosu na prvo polugodište 2021. godine“.

No, navodi i da „usprkos značajnom porastu, s obzirom na raspoložive kapacitete i veličinu poslova na kojem posluje društvo, prihodi i dalje nisu dovoljni za pokriće svih troškova poslovanja, prvenstveno zbog razine fiksnih troškova poslovanja – indirektnih troškova i općih i zajedničkih troškova koji su karakteristični za održavanje kapaciteta i poslovne funkcije koje nisu u ovisnosti o kretanju prihoda“.

U usporedbi s istim razdobljem lani, porastao je i iznos neto plaća i nadnica, s 5,9 na 20 milijuna kuna. To znači da 54 posto prihoda 'pojedu' plaće. Uljanik je, prema izvješću, zadnjeg dana lipnja brojao 317 radnika i radnica.

Dakle, valja spomenuti i da su ukupni poslovni rashodi bez uračunate amortizacije iznosili  52,6 milijuna kuna te u odnosu na isto razdoblje prethodne godine predstavljaju povećanje od gotovo 430 posto. Navedeno povećanje u najvećem se dijelu odnosi na povećane troškove osoblja zbog zapošljavanja većeg broja radnika, kao i povećane potrebe nabavke materijala i opreme za plovne objekte u gradnji.

U potpunosti je dovršena samo jedna novogradnja – trup za plutajuću kuću ugovoren lani u srpnju s društvom Brid iz Pule, vlasnika Danijela Birgmajera, a za iznos od 36 tisuća eura.

Raste dug prema bankama i prema dobavljačima


Prošle godine u srpnju dogovorena je izgradnja radnog broda za opskrbu ribogojilišta u iznosu od 6,5 milijuna eura za norveški Moen Marin. Zasad je, prema izvještaju, počelo rezanje čelika te je u tijeku izrada i formiranje sekcija.

Za nešto malo više od sedam milijuna eura Uljanik je ugovorio posao gradnje plutajućeg doka s bočnim zidovima i pontonima s izraelskom tvrtkom Israel Shipyards Limited. Ugovor je potpisan u siječnju ove godine. U izvještaju se navodi da su u završnoj fazi izrade šest sekcija krila i tri sekcije pontona, izrađuje se cjevarska i bravarska oprema. Direktor Hadžić u izvještaju navodi da je taj projekt imao presudni utjecaj na rezultate poslovanja zato što se na realizaciju financiranja i izdavanja avansne garancije čekalo četiri mjeseca

Uljanik ostatak novca prihoduje od cjevarskih i bravarskih poslova i poslova održavanja brodskih sustava na usidrenim brodovima te rentanju prostora u luci brodovima i plutajućim objektima kao što je platforma Labin.

Valja napomenuti i da su potraživanja narasla sa 6,8 milijuna na 24,1 milijun kuna. Dakle za 17,3 milijuna kuna. Ta potraživanja nisu od kupaca, pa će direktor na Skupštini morati pojasniti na što se odnose.

Također, koncem prošle godine Uljanik je bankama dugovao 30 milijuna kuna, a sada duguje 32,5 milijuna kuna.

Vidljivo je i da su narasle i obaveze prema dobavljačima, s 5,39 milijuna kuna na - 16,97 milijuna kuna, piše Istra24.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.