3 min. čitanja

NOVI GAF HRT-a: S ribarom sudjelovali u zabranjenoj tehnici ribolova, sve snimili i objavili u najgledanijem terminu!

NOVI GAF HRT-a: S ribarom sudjelovali u zabranjenoj tehnici ribolova, sve snimili i objavili u najgledanijem terminu!
Foto: HRT / Zakon.hr / Screenshot

ROVINJ - Studio u Puli Hrvatske televizije u posljednje vrijeme ima velikih problema s prilozima koje rade za emisiju More, koja se već godinama nedjeljom emitira iz nekoliko jadranskih studija. Već treći put ovog mjeseca napravili su gaf tijekom objave svojih priloga, jer prije objave nisu provjerili informacije koje će ići u eter javne televizije.

- U vrijeme lovostaja, na moru je profesionalni ribar iz Rovinja, Danijel Despotović, nekada i do četiri puta dnevno. Inače je na moru sam, ali nas je rado primio na svoju barku - kaže novinarka Anita Bartolović koja je sa svojom ekipom TV studija Pula

Ribar tijekom snivanja ješka mreže, a TV ekipa ga snima, prilog su uredno montirali i objavili u najgledanijem nedjeljnom terminu, a da nigdje nisu provjerili je li ta tehnika dozvoljena.

Nakon što je novinarki dao da upravlja ribarskim plovilom, novinarka ga pita:

- Stigli smo na lokaciju, pripremamo mrežu, šta radimo prvo?

Ribar na to odgovara:

- Sada stavljamo mamac za ribu. Ali bez toga nema ništa... bez hrane.

- Što stavljamo u mamac? - pita novinarka.

- Srdelu smrznutu i kruh stari - odgovara ribar.

- I to pali?

- Da, bomba.

- Gozba?

- Gozba, vidjet ćete i sami - odgovara ribar koji dodaje kako u more na taj način baca oko 50 metara mreže.

A članak 5. Pravilnika o obavljanju gospodarskog ribolova na moru mrežama stajaćicama, klopkastim, udičarskim i probodnim ribolovnim alatima te o ribolovu tramatom, jasno kaže:

"U ribolovu mrežama stajaćicama zabranjeno je povlačenje konopa, lanaca ili sličnih sredstava u cilju plašenja ribe, ješkanje mreža, upotreba pobuka, umjetne rasvjete te postavljanje ili podizanje mreža ronjenjem..."

Sporni dio pogledajte na 3,20 minuti.

Podsjetimo, nije ovo prvi put da iz pulskog studija rade ovakve gafove. Čitatelji su nas već upozorili na prilog objavljen 21. veljače, kad su snimili vrtićku djecu bez prsluka u brodici, o čemu smo također pisali. U siječnju 2024. također smo pisali o tome kako je dva dana zaredom u središnjem Dnevniku HRT koristio informacije koje je prvi plasirao Morski HR, a upravo u studiju Pula 17 sekundi snimali su ekran s otvorenim člankom Morskog HR, a da ga nigdje nisu spomenuli jednom rječju.

HRT, studio Pula: "Greške se događaju"

Što se događa s provjeravanjem informacija u pulskom studiju? Upit smo poslali pulskoj redakciji. Odgovor objavljujemo u integralnom obliku, bez (pravopisnih) intervencija:

- "Drago nam je da ste nam se javili i da  pratite našu emisiju. Greške se nažalost događaju onome tko radi. Mi smo u dobroj vjeri otišli napraviti priču o  rovinjskom ribaru kojega nam je preporučila Tz Rovinj. On legalno posluje na moru i u rovinjskoj ribarnici. Nismo mogli ni zamisliti da on nešto radi što nije u skladu s pravilnikom o ribarstvu.   Nadamo se da će dotični ribar iz ovoga izvuči  pouku. Ostajte dobro! - stoji u odgovoru iz pulskog studija HRT-a.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Nakon priloga HRT-a s vrtićkom djecom u plovilu doznajemo: Trebaju li djeca imati obučene prsluke za vrijeme plovidbe?
Pitanje nošenja prsluka za spašavanje tijekom plovidbe na otvorenim plovilima, nije samo pitanje zakonske obaveze, već sigurnosti i naposljetku osnovama spašavanja života, pogotovo u zimskim mjesecima. Kad su u pitanju najmlađi, posebno djeca od kojih mnogi ne znaju ni plivati, onda je to pitanje i zdravog razuma. Nakon što je
HRT dva dana zaredom u središnjem Dnevniku koristi materijale i prepričava teme Morskog HR bez citiranja i potpisa! I nije im prvi ni drugi put...
Bezobrazluk, neprofesionalnost, novinarska nepismenost ili sve pomalo? Teško je odgovoriti kojom bi kombinacijom mogao opisati obijest nekih HRT-ovih novinara i njihovih urednika informativne redakcije koji već dulje vrijeme Morski HR koriste kao muzu, ili bolje reći informativnu kravu muzaru, kad su teme o kojima naš portal piše, riječ. Da se
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.