3 min. čitanja

Nove satelitske snimke ne pokazuju ništa, danas stižu nove, obitelj razočarana

Nove satelitske snimke ne pokazuju ništa, danas stižu nove, obitelj razočarana
Foto: NASA/ESA

Satelitske snimke područja Atlantskog oceana od subote na kojem bi se mogli nalaziti pomorci s broda Burbon Rhode, na žalost, opet nisu ništa pokazale, kazao je predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić. Hrvatska i dalje ima angažiranih šest satelita, a u nedjelju se očekuju nove snimke jer će putanja jednog proći preko tog područja.

Aktivna potraga za pomorcima s broda Bourbon Rhode kojim je zapovijedao Šibenčanin Dino Miškić danas je prešla u fazu aktivnog motrenja što znači da svi  brodovi u prolazu promatraju i o onome što uoče obavještavaju Centar za traganje i spašavanje. Taj centar zahtjeva od svih brodova da pojačaju radarsko i vizualno motrenje i da obrate pažnju na sve uočeno. Iako su mnogi ovih dana veliku pozornost polagali u zrakoplove, treba reći da je zbog udaljenosti, kao i zbog vremenskih uvjeta, i njihovo djelovanje ograničeno. U potrazi ukupno bilo 15 preleta, piše Večernji list.

Vojni zrakoplovi Falcon 50 iz Dakara, kojih 2500 kilometara od nesreće, letjeli su pet puta. Upravo zbog tako velike udaljenosti, preselili su zrakoplove na Zelenortske Otoke otkuda je udaljenost do havarije “samo” 1800 kilometara. No riječ je o avionima s ograničenom autonomijom, tako da su iznad područja brodoloma mogli letjeti između 30 i  50 minuta prije nego bi se morali na kopno po gorivo. Američki zrakoplovi C-130 Hercules iz Američkog centra za uragane polijetali su s Barbadosa te s Floride, a nad mjestom nesreće kružili su dva do tri sata.

Koliko je mjesto potonuća izolirano i daleko, govori i podatak da je francuskoj fregati Ventôse, koja je nosila helikopter Panther,  trebao četiri dana plovidbe do mjesta nesreće. Francuzi ne otkrivaju luku otkuda je krenula, već samo vrijeme polaska – odmah iza ponoći 27. rujna. Najbližem plovilu, tankeru pod imenom Excellence do Bourbon Rhodea je trebalo 15 sati.

Neven Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske, danas je posjetio obitelj kapetana Miškića.

– Obitelj Miškić je, naravno, razočarana. Kao i svi mi, razočarani su postupkom Centra za traganje i spašavanje na Martinique. S druge strane, ne možemo kazati da to nije vijest koju nismo očekivali. Jučer smo poduzimali korake da to spriječimo. Nismo uspjeli nažalost u tome. Obitelj Miškić želi povećati šanse svome Dinu, ma koliko one male bile, i oni su svjesni da su s vremenom sve manje, ali žele svojim angažmanom povećati njegove šanse, i to rade uspješno, i to trebaju nastaviti raditi, njih optimizam nije napustio – rekao je Melvan za Dnevnik HRT-a.

Obitelj je prikupila 82 tisuće eura, no Melvan smatra da privatna potraga na tako velikom prostoru neće uroditi plodom.

– I toga su u obitelji svjesni. Tako da će oni sutra odlučiti što će s tim novcima, na kakav način će pokušati nešto poduzeti. Njihova je odluka i oni će o tome izvijestiti javnost – rekao je.

Objasnio je i što zapravo znači traganje aktivnim motrenjem.

– To znači da brodovi u prolazu osmatraju i o onome što uoče obavještavaju Centar za traganje i spašavanje. Taj centar zahtjeva od svih brodova da pojačaju radarsko motrenje, da pojačaju vizualno motrenje i da obrate pažnju na sve uočeno.

Mnogi prate kretanje brodova na području na kojem se intenzivno tragalo  i mnogi primjećuju da su brodovi koji su tragali danas za pomorcima još uvijek tamo.

– Organizirano traganje je završeno. Hoće li se oni sad pregrupirati i organizirano krenuti natrag prema svojim matičnim lukama, a da pritom obave nekakvu dodatnu potragu, to je najvjerojatnija opcija – zaključuje.

Kaže i da su snimke satelita nešto u što još uvijek mogu polagati nadu. Te snimke svakodnevno stižu u EMSA-u (European Maritime Safety Agency), analiziraju se, uvećavaju do maksimalne razlučivosti.

– Ako se nešto pronađe na tim fotografijama odnosno snimkama, brodovi bi se u toj varijanti ipak vratili na teren i izvršili dodatna osmatranja. S obzirom na to da je riječ o ogromnom prostoru kojim je sad već jako teško prokrstariti s brodovima, smatramo da satelitske snimke imaju sad itekako smisla, kao jedna od posljednjih, ali dosta vrijednih opcija za daljnju potragu – poručio je za HRT.

PROČITAJTE JOŠ:

Iskusni vojni pilot: „Manje vjerojatnosti za pronalazak nisu razlog za odustajanje od potrage“
PROVJERILI SMO Vijest o pronađenim pomorcima je lažna

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.