5 min. čitanja

Nove medalje s Hrvatskog veslačkog prvenstva za članove V.K. Krka

Nove medalje s Hrvatskog veslačkog prvenstva za članove V.K. Krka
Fto: Nives Crnogaća

Prva tri dana srpnja 2022. godine u Zagrebu se okupilo oko 1000 veslačica i veslača, uzrasta juniori/juniorke i kadetkinje/kadeti, kako bi odmjerili snage na najvažnijem nacionalnom okupljanju u najtrofejnijem olimpijskom sportu u Hrvata – Hrvatskom veslačkom prvenstvu.

Veliko Natjecanje održano je po 32. put od kada je RH samostalna, a među gore navedenom brojkom 1000 našlo se i 20 natjecateljica i natjecatelja iz Šibenika. Treneri Radečić i Krasić na četverodnevnu sportsku ekskurziju poveli su dvije cure i 18 momaka koje su rasporedili u 6 skifova, 3 dvojca i 3 četverca.

U petak prvog dana ovog veslačkog festivala veslale su se eliminacije, a subotnje jutro bilo je određeno za repesaže, kao i finalne utrke u pojedinim disciplinama. Subota poslijepodne bila je određena za polufinala i još malo eliminacijskih bitaka, da bi sve kulminiralo utrkama A i B finala u nedjelju ujutro.

Znamo da su Krkini treneri među svojim posadama ponajviše očekivali od juniorskog skifiste Bartola Medića, petorke mlađih juniora i mlađe-juniorske skifistice koji su nedavno nastupali na Bledu, te muškog i ženskog kadetskog skifa. Odmah kažimo: osvojeno je jedno srebro i dvije bronce, a gdje (u kojim disciplinama) možete pročitati niže, jednako kao i plasmane posada koje nisu uspjele doći do medalja.

Stariji junior (17 god.) Bartol Medić, u hrvatskom veslačkom svijetu do ove godine nepoznat momak, razveselio je brojne Krkine navijače plasmanom u veliko (A) finale skifista gdje je osvojio brončanu medalju. Vrlo dobra Bartolova sezona okrunjena je vrijednim odličjem. Najprije je u svojoj polufinalnoj skupini bio najbrži postigavši najbolji rezultat u obje skupine polufinala, a onda su u A-finalu bolji od njega bili samo momci koji su ovogodišnji članovi izborne vrste! Bravo za Bartola!

Foto: Nives Crnogaća

Mlađi junior (16 god.) Nikola Knežić imao je u konkurenciji još 27 skifista svoga uzrasta. S obzirom na veliki broj prijavljenih u eliminacijama se, slučajnom odabirom, formiralo 6 skupina iz kojih su samo pobjednici išli u A-finale. Nikola je uspio uvjerljivo pobijediti u svojoj skupini što mu je osiguralo stazu 6 u finalnoj utrci u kojoj je osvojio srebrnu medalju i pozornost izbornika. Valja reći da je i Nikola, jednako kao i Bartol, do ove godine bio samo dio statistike nastupa na regatama bez značajnijih plasmana. Međutim, ove godine obojica su pokazala da se može više, bolje i jače!

Treću medalju, brončanu kao i Bartol, osvojili su mlađi juniori Jakov Slavica (15 god.) i Filip Šarlija (16 god.) u dvojcu na pariće kao KRK2. U ovoj disciplini bilo je prijavljeno čak 25 posada među kojima i dvije iz Šibenika. Onu drugu posadu trebali su činiti 15-godišnjaci Franko Dobra i Marko Martinović kao KRK1, a zbog čega nisu zaveslali kako je planirano možete čitati malo niže, jer sad se vratimo Jakovu i Filipu. Dakle, najprije su pobijedili u svojoj eliminacijskoj skupini i tako izravno ušli u A-finale gdje su pobijedili one koje su trebali pobijediti, a izgubili od trenutno spremnijih (čitaj: snažnijih)  dublova iz Zagreba i Osijeka. Pokazali su da se na njih u budućnosti i te kako može računati kao na dva pouzdana i perspektivna momka! Bravo za obojicu!

Foto: Nives Crnogaća

Osim gore spomenutih posada u A-finale, ali bez penjanja na podij za dodjelu medalja, plasirali su se kadetska skifistica Tara Doodney i četverac na pariće u sastavu Marko Martinović, Franko Dobra, Jakov Slavica i Filip Šarlija. Tarin plasman možemo ocijeniti kao vrlo lijep uspjeh jer se ta talentirana 13-godišnjakinja uopće uspjela plasirati među 6 najboljih (od 23 prijavljene posade) i to u konkurenciji (velikom većinom) godinu starijih, a time i puno jačih, djevojaka nego što je ona! Bravo i za Taru! Što se tiče četverca već se u eliminacijama vidjelo da tu nešto nije u redu. Posada je bila poslovično borbena, ali čamac nije imao očekivanu brzinu. Kao drugoplasirani ušli su u A-finale, te smo se nadali da im je petak poslijepodne bio samo loš dan. Međutim i u subotnjem finalu čamac opet nije plovio kako je to bilo na treninzima u Šibeniku da bi onda, nakon trke u kojoj su zauzeli peto mjesto, Franko rekao da osjeća (blago rečeno) želučane tegobe! Odmah je prevezen u hotel gdje mu se iste večeri pojavila i visoka temperatura. Pod budnom paskom našeg fizoterapeuta Hrvoja Petrovića Franku je tijekom nedjelje bilo bolje, ali prekasno i nerealno za nastup u dvojcu na pariće. Reklo bi se – više sreće drugi put!

Ponajviše zbog izuzetno jake konkurencije, a manjim dijelom zbog stanovitih opetovanih slabosti, slijedeće posade doprle su „samo“ do B-finala:

  • kadetski skifista Franko Šarić, bio je drugi u B-finalu (ukupno osmi) među 27 skifista što treba smatrati lijepim uspjehom (kao i u slučaju Tare) jer je Franko pokazao da je od lani jako napredovao;
  • druga posada (KRK2) četverca na pariće u sastavu Max Doodney, Šime Slavica, Duje Garma i Ivan Dželalija osvojila je treće mjesto, od ovih momaka tek se očekuje veliki napredak;
  • druga posada (KRK2) u juniorskom samcu – Vito Jakoliš, treće mjesto, po mnogočemu sudeći ovaj mladić će iduće godine biti jedan od motora Krkinog osmerca;
  • dvojac „bez“ mlađih juniora u sastavu Alberto Rossini i Nikola Dobre, treće mjesto, na Prvenstvo su prijavljeni za nagradu jer su to marljivim radom zaslužili;
  • samac za mlađe juniorke – Franka Zorčić, treće mjesto koje zaslužuje slijedeću rečenicu: radi se o velikom podbačaju (zato ono gore „slabosti“) jer je ta vrijedna uzor-cura na treninzima pokazivala da ide uistinu odlično, a zbog čega to (niti blizu!) nije pokazala na Prvenstvu ostaje da se vidi – naime, deveto mjesto među 17 skifistica potpuno je nerealan plasman u odnosu na ono koliko Franka zaista vrijedi;
  • peto mjesto u B-finalu četverca na pariće za starije kadete zauzela je posada u sastavu Šime Grubišić, Jakov Mikulandra, Ivano Zorica i Vice Alfier, od ove posade nije se u ovom sastavu i u ovoj godini moglo bilo što više očekivati osim primjerne borbenosti koju su oni i pokazali.

Dok su se mladi natjecali na vodi u kojoj caruje som Jura, dotle su oni puno stariji koji brinu od njima sastančili. Naime, održana je sjednica Izvršnog odbora HVS-a na kojem se raspravljalo o skorim nastupima pojedinih posada na najvećim međunarodnim natjecanjima, a za njom i Vijeća klubova (pod predsjedanjem, predsjednika V.K. „KRKA“ kao predsjednika Vijeća) na kojem su prihvaćena izviješća za 2021. godinu, te izglasane izmjene i dopune Pravila natjecanja.

Veslačicama i veslačima, kao i i njihovom trenerima, slijedi zasluženi odmor iza kojeg će se ponovno okupiti radi nastavka sezone: neki s ambicijom za nastup pod stijegom Hrvatske na Balkan Rowing Championships, a ostali radi nastupa na regatama za Mini-kup Dalmacije i (već!) pripremama za iduću godinu u kojoj će dama „Krka“ obilježiti stoti rođendan! Ako se krkašice i krkaše pita svi će reći da će 2023. godina biti, ne samo obljetnička, nego i šampionska, jer se od svih gore navedenih, pa i od onih koji iz različitih razloga nisu bili sudionici ovogodišnjeg Prvenstva, očekuje veeeeliki napredak. Želimo samo da im svjetske okolnosti (čitaj: obijesni bogati starci) to dopuste!

Uz geslo:”Svaki dan nešto za Krku!”

Dražen Crnogaća

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.