>
  2 min. čitanja

Nove atrakcije otoka Biševa, vojni tuneli i terasa s pogledom na Jadran

Nove atrakcije otoka Biševa, vojni tuneli i terasa s pogledom na Jadran
Foto: Boris Kačan

Nedaleko od Komiže, otok Biševo najpoznatiji je po jedinstvenoj Modroj špilji, no sad ima još jednu turističku atrakciju. Uređen je i osvijetljen splet vojnih tunela na poluotoku Gatula, a na izlazu iz jednog od njih, u litici nad morem, izgrađena je terasa s pogledom na cijeli južni Jadran.

Od Komiže je Biševo udaljeno pet milja. ''Punta'' Gatula na južnoj je, pučinskoj strani otoka. Pet je ulaza u sada osvijetljene i uređene vojne tunele. Jedan vodi do nove biševske atrakcije - terase s neprocjenjivim pogledom.

Foto: HRT

- Svi su, naravno, impresionirani činjenicom da mogu izaći na ovu terasu. Kad je malo bolja vidljivost, mogu se vidjeti i Palagruža, Pelješac, Sušac. Pogled seže na cijeli Jadran - kaže za Dnevnik HRT Marin Matavšek, voditelj Centra za posjetitelje ''Modra špilja'' Biševo.

Turiste će do Gatule prevoziti električnim vozilima. Novoizgrađeni Centar za posjetitelje, u nekadašnjoj školi, mjesto je gdje ćete doznati sve detalje o Biševu. Zvonko Brajčić prije više od 20 godina vodio je turiste po otoku.

Nedostaje im, kaže, više marketinga. Reakcije gostiju su, dodaje, jako dobre. U interaktivnome muzeju može se "izgubiti nekih pola sata i naučiti puno više o Biševu nego što netko misli da zna".

Prijeko, u Komiži, luka se polako puni nautičarima. Riys Jakic s Novog Zelanda prvi je put s obitelji u zemlji svojih predaka. Rodom je iz Tučepa, a na Novi Zeland se prije stotinjak godina doselio njegov pradjed.

Srećemo i goste iz Južne Afrike i Nizozemske. Listopad je idealan za plovidbu Jadranom. Iako je Modra špilja i dalje najveći magnet za nautičare, sada je na Biševu i jedinstven vidikovac na poluotoku Gatula.

A.B.

#Turizam#Vis

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.