1 min. čitanja

Nova studija Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča: Vino je eliksir života ali samo u maloj količini

Nova studija Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča: Vino je eliksir života ali samo u maloj količini
Foto: Pixabay/Ilustracija

Vino ne samo da podiže raspoloženje, već štiti od bolesti krvnih žila i srca. Bogato je antioksidansima, mineralima i vitaminima. Naravno, ne bi trebalo prekoračiti preporučenu dozu - za žene dva decilitra, a muškarce tri dnevno. Potvrdila je to studija Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča u čijem su fokusu bile autohtone sorte, malvazija i teran te pošip i plavac mali.

Čaša vina na dan grije dušu i krijepi tijelo. Teran je bogatiji antioksidansima nego, primjerice, sok od mrkvice. Ima vitamina B, kalija, kalcija, magnezija, željeza... Umjerena konzumacija vina regulira krvni tlak, razinu lipida i kolesterola u krvi.

- Ono što je posebno za istaknut je povećanje takozvanog dobrog kolesterola, tj. HDLA- a smanjenje lošeg kolesterola - objasnila je Sanja Radeka, voditeljica projekta, Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč.

Nazdravljate li malvazijom, vjerojatno ćete biti sretniji od drugih. Ne zbog alkohola, nego serotonina i dopamina - takozvanih hormona sreće - koje sadržava.

- Ističem tu malvaziju istarsku i teran gdje smo kod malvazije utvrdili 16% veću količinu serotonina u odnosu na kontrolnu varijantu - dodala je Radeka.

Poželjno je piti odležana vina koja su dobivena dugom maceracijom.

- Upravo sa zagrijavanjem koje je trajalo 48 sati na 45 stupnjeva, te postferemtacije u trajanju 21 dan došlo je do povećanja koncentracije bioaktivnih spojeva koji blagotvorno utječu na zdravlje ljudi a pozitivno utječu na senzorna svojstva vina - rekla je Sara Rossi, suradnica na projektu, Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč.

Takva su vina bogata pozitivnim sastojcima, izraženije su arome. No potrošači su svjesni da ih treba piti u malim količinama.

- Ne treba pretjerivati u vinu i u tom smislu određeni rizici su prepoznati. Naravno da ne bi trebalo miješati lijekove i vino i da nije preporuka trudnim ženama da ga konzumiraju u prevelikoj količini - rekla je za HRT Anita Silvana Ilak Peršurić, suradnica na projektu, Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.