5 min. čitanja

NOVA ODGODA Galeb ni ovog ljeta neće primiti prve posjetitelje

NOVA ODGODA Galeb ni ovog ljeta neće primiti prve posjetitelje
Foto: Facebook / Galeb, brod mira

RIJEKA - Ništa od ovoljetnog bivanja Galeba na riječkom Molo longu. Najave gradskih čelnika da će ovaj brod muzej početkom ljeta otvoriti vrata prvim posjetiteljima ponovno su se, po tko zna koji put, pokazale kao pucanj u prazno jer zadnje informacije iznova pomiču završetak ovog projekta prema kraju godine. Kažu – ove, 2024.

Ako je vjerovati novim »prolaznim vremenima« koje upravo odašilju s Korza 16, Galeb se neće uspjeti završiti još najmanje sedam mjeseci. I to pod uvjetom da provedba planiranih natječaja i preostalih radova protekne glatko i bez novih nepredviđenih situacija kojih je, ruku na srce, po pitanju ovog broda dosad bilo i previše, piše Novi list.

Galeb se pretvorio u gorku pilulu riječke gradske vlasti, ali i gradskog proračuna, čiji korijeni sežu još tamo u 2009. godinu kada je Grad Rijeka, u mandatu gradonačelnika Vojka Obersnela, odlučio kupiti ovaj bivši Titov brod na sudskoj dražbi za 150.000 dolara. Protek vremena ukazao je kasnije da se, vrlo vjerojatno, nisu sagledali svi razmjeri i posljedice koje za sobom povlači vlasništvo nad jednom takvom štićenom pokretninom kao što je Galeb, koji je 2006. godine proglašen kulturnim dobrom Republike Hrvatske.

Foto: Facebook / Galeb, brod mira

Projektiranje kanalizacije

Da su najave o privezu obnovljenog Galeba u riječkoj luci početkom ovog ljeta nedostižne i nerealne, postalo je jasno još početkom ove godine. Nakon što je natječaj za zakup komercijalnog dijela prostora na Galebu prošlo ljeto doživio fijasko, novi poziv potencijalnim zakupcima za oko tisuću četvornih metara budućeg hostela, restorana i kafića na Galebu nikako da ugleda svjetlo dana, premda je gradonačelnik Marko Filipović svojevremeno bio najavljivao da će u taj drugi pokušaj pronalaženja zakupca krenuti do kraja prošle godine. Sada je sredina ožujka.

Na Korzu 16 tvrde da interes kod potencijalnih zakupaca i dalje postoji, ali i da će njihovu odluku olakšati nakon što Grad Rijeka anulira pitanje troškova zbrinjavanja otpadnih voda s broda.

“Interes potencijalnih zakupaca postoji, a natječaj će se raspisati nakon završetka projektiranja sustava odvodnje otpadnih voda s broda i njegovo priključenje na javnu odvodnju što se očekuje kroz dvadesetak dana. Naime, sukladno dobivenim posebnim uvjetima Vodovoda i kanalizacije u postupku ishodovanja lokacijske dozvole koja je potrebna za privez broda, krenulo se u projektiranje kanalizacije potrebne za brod Galeb.

Time će se dodatno olakšati odluka budućim zakupcima s obzirom na to da je jedan od aspekata kalkulacija gospodarskih subjekata i trošak odvodnje otpadnih voda za koje su do sada postojale opcije odvodnje putem cestovnih cisterni ili specijaliziranih brodova”, navodi se u odgovoru koji je Novi list dobio iz nadležnog gradskog Odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade.

Foto: Grad Rijeka

Muzejski postav

Prema onom što su uspjeli saznati, plan je da se sustav odvodnje otpadnih voda s Galeba priključi na postojeću mrežu unutar riječkog lukobrana, a potom i na ViK-ovu infrastrukturu. Kako se neslužbeno saznaje, za tu svrhu bit će potrebno »razvući« oko 30 metara cijevi od ranije utvrđene lokacije veza Galeba na Molo Longu, odmah do dizalica, do prvog dostupnog »priključka«, a projektom će se utvrditi kako će se položiti te cijevi, polaganjem na morsko dno ili njihovim pričvršćivanjem uz zid lukobrana.

Osim natječaja za budućeg zakupca, gradske vlasti još moraju provesti i javnu nabavu za opremanje stalnog muzejskog postava Galeba. Iz spomenutog upravnog odjela gradske uprave podsjećaju kako je upravo završeno prethodno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima.

“Savjetovanje je trajalo do zaključno 11. ožujka ove godine nakon čega će se, ovisno o ishodu savjetovanja, u najkraćem roku objaviti sam postupak javne nabave”, kažu s Korza 16.

Na upit zašto taj postupak javne nabave opreme za muzejski postav na Galebu već nije odrađen, iz Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade pojašnjavaju kako se »izvorni projekt postava morao izmijeniti odnosno uskladiti s potrebama, financijskim mogućnostima i dinamikom izvođenja radova te s procedurama i zahtjevima samog postupka javne nabave«.

“Treba reći da je rekonstrukcija objekta, u ovom slučaju broda koji je k tome zaštićeno kulturno dobro i brod muzej, vrlo složen zahvat u kojem ulogu u realizaciji imaju projektanti, dizajnerica postava, Hrvatski registar brodova i konzervatori. Minimalne nepredviđene situacije ili odluke struke prilikom izvedbe radova uzrokuju izmjene projektne dokumentacije na koju treba ishodovati odobrenje Hrvatskog registra brodova, Ministarstva kulture – Konzervatorskog odjela što, posljedično, dovodi do prolongiranja rokova.

Rok za dovršetak radova rekonstrukcije i remonta je 31. svibnja 2024. godine, nakon čega je predviđeno da brod još četiri mjeseca bude u brodogradilištu u svrhu opremanja postavom te uređenja interijera od strane zakupca. Dodatno je potrebno izvršiti radove na pripremi broda za privez, rampi za invalide, izvedbi kanalizacije, pripremi za organizaciju kina, zapošljavanju djelatnika i posade te se očekuje da će Galeb biti u punoj funkciji krajem 2024. godine”, pojašnjavaju iz ovog gradskog odjela.

Foto: Grad Rijeka

Rok za opremanje

Za potrebe prethodnog savjetovanja sa zainteresiranim gospodarskim subjektima, koje je završilo u ponedjeljak, procijenjena vrijednost nabave opreme za stalni muzejski postav iznosi 738.400 eura, no prava zanimljivost krije se u upravo objavljenom izvješću o provedenom savjetovanju. I dok u riječkoj gradskoj upravi smatraju kako su četiri mjeseca dovoljna za opremanje postava, od strane jednog gospodarskog subjekta stigla je primjedba kako uobičajeni rok izvedbe projekata tog stupnja kompleksnosti u klasičnim građevinama iznosi minimalno od šest do devet mjeseci.

“S obzirom na to da je ovdje riječ o projektu koji se izvodi na plovilu, a koje ima znatno veći stupanj kompleksnosti, realno bi bilo za očekivati rok izvršenja od minimalno 9 do 12 mjeseci. Nadalje, ukoliko se postupak prethodnog savjetovanja i javne nabave završi u uobičajenim rokovima, za očekivati je da će u traženi rok izvedbe doći i period ljetnih godišnjih odmora kada je znatno otežana dobava opreme i materijala. Sukladno navedenom, predlažemo da se uzme u obzir korekcija roka izvršenja na realan vremenski rok”, predlaže taj potencijalni izvođač.

U Gradu Rijeci ovu su primjedbu, čini se, samo dijelom percipirali jer su zbog sporije isporuke elemenata muzejskog postava tijekom ljetnih mjeseci prihvatili da se rok izvođenja produlji s četiri na šest mjeseci.

Dosadašnji troškovi 11,8 milijuna eura

Zatražili smo i točan iznos koji je dosad potrošen na obnovu i prenamjenu Galeba, mimo već poznate cifre od 7,26 milijuna eura bez PDV-a, koliko je ugovoreno s kraljevičkim brodogradilištem.

U odgovoru Grada Rijeke navodi se da je riječ o iznosu od 11.810.163 eura, a u što su ubrojili sve što je potrošeno na Galeb od 2007. do zaključno kraja veljače ove godine – od kupoprodajne cijene brode, građevinskih radova remonta, restauratorskih radova, tehničkog nadzora i nadzora nad restauratorskim radovima, projektantskog nadzora, lokacijske dozvole za privez broda, projektne dokumentacije do plaća kapetana i nekadašnje posade na Galebu.

Sigurno je da će troškovi još rasti, pitanje je samo koliko, baš kao što se može nagađati koji će biti stvarni datum završetka i predaje Galeba s obzirom na toliko puta već zacrtane, pa prolongirane rokove.

Orjana Antešić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.