3 min. čitanja

NOVA MISIJA NA TITANIC Svega godinu od strašne tragedije OceanGatea!

NOVA MISIJA NA TITANIC Svega godinu od strašne tragedije OceanGatea!
Foto: OceanGate/Facebook

Američki milijarder Larry Connor planira "zaroniti" do olupine legendarnog Titanika s podmornicom najnovijih tehnoloških karakteristika. Doduše, tako su i prošle godine tvrdili u OceanGateu.

Neke ljude opasnost i "nemoguće" stvari jednostavno toliko privlače da se ne mogu oduprijeti iskušenju. Jedan od njih je i milijarder Larry Connor kojeg uopće ne zabrinjava ishod prošlogodišnje OceanGate misije koja je završila tragičnom implozijom i smrti svih unutar podmornice.

Ne, on planira doći do Titanica pošto-poto i vjeruje kako on neće implodirati. Ovaj bogataš iz Ohia smatra da je moguće zaroniti ovako duboko ako dovoljno pozornosti posvetite sigurnosnim mjerama i radite s inženjerima koji dovoljno znaju svoj posao, prenosi MES.

A nije Larry baš ni mlađahan i već su mu 74 godine pa si možda misli kako zaslužuje još jednu avanturu kako god to završilo. Do sada je ovaj vlasnik tvrtke koja trguje luksuznim nekretninama već posjetio Međunarodnu svemirsku postaju i zaronio u Marijansku brazdu, najdublju na svijetu. Nije zaronio do kraja, naravno.

Connorova misija tako želi dokazati da je dubinsko ronjenje moguće ako se poštuju sve sigurnosne mjere, a cijeli pothvat planira izvesti u suradnji s tvrtkom Triton Submarines.

Foto: Screenshot

Podmornica za dvoje

Triton 4000/2 je "Abyss Explorer" je (barem tako tvrde) sve što vam treba ako mislite zaroniti jako, jako duboko. Konkretno, dublje od 4ooo tisuće metara pod more. Toliko planiraju zaroniti Larry Connor i CEO tvrtke Triton Submarines Patrick Lahey koji je toliko siguran u svoju tvrtku da će se na ovom "ludom" pothvatu pridružiti milijarderu. U podmornicu koja košta 20 milijuna dolara i stanu samo njih dvoje.

Fatalna sudbina OceanGate-ovog Titana od 18. lipnja prošle godine ipak je konstantna prijetnja bez obzira koliko se zaklinjali u tehnologiju. I oni su se prije sudbonosnog događaja također ponosili svojom tehnologijom i kapacitetima pa znamo kako je sve završilo.

No, Connor je i dalje uvjeren kako sve skupa može polučiti uspjeh i ističe kako za razliku od OceanGatea on ne planira samo "mali posjet Titanicu", već se radi o ozbiljnoj istraživačkoj misiji koja će svijetu pokazati da je itekako moguće izgraditi podmornice koje se mogu sigurno spustiti i u najveće dubine.

- Patrick Lahey već deset godina razmišlja o konstrukciji ovakve podmornice, no do sada nije bilo potrebne tehnologije ni materijala. Prije pet godina niste mogli izgraditi ovakvo nešto - izjavio je Larry Connor.

Cijeli je projekt ipak još u fazi dizajniranja samog plovila, no ovdje vjeruju kako će upravo ova podmornica biti sposobna izdržati sav taj ogromni pritisak oceana. Hoće li ovo milijardersko-znanstveno partnerstvo ovoga puta zaista izdržati pod pritiskom ogromne morske mase i pomaknuti granice mogućeg kada je istraživanje krajnjih granica našeg planeta u pitanju?

J.T.

PROČITAJTE JOŠ:

Supruga vlasnika OceanGate koji je u podmornici, prapraunuka je poginulih s Titanica
Wendy Rush, supruga je Stocktona Rusha, glavnog izvršnog direktora OceanGatea koji je upravljao podmornicom koja je nestala u nedjelju tijekom zarona do olupine Titanika. Wendy je direktan potomak, odnosno prapraunuka dvoje putnika prve klase koji su poginuli kada je oceanski brod potonuo 1912. godine, pokazuju arhivski zapisi, piše New York

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.